NYTT NEI: Lars Vorland, leder for Beslutningforum, sier de ikke kan gå med på Biogens høye pris. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

Fortsatt nei til Spinraza

Prisen på legemiddelet er fortsatt for høy, ifølge Beslutningsforum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Beslutningsforum holdt i dag et ekstraordinært møte over telefon der innføringen av legemiddelet nusinersen (Spinraza) var eneste sak på dagsordenen.

– Dette er svært beklagelig for de pasienter og pårørende som vi vet ønsker noe annet. Det gjør også vi. Vi ønsker at legemiddelet skal kunne tas i bruk i sykehusene, men prisen er altfor høy, sier leder av Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland. 

Kontakt med Danmark
Dermed sa Beslutningsforum for andre gang nei til å innføre legemiddelet til behandling av den sjeldne alvorlige sykdommen spinal muskelatrofi (SMA). 

– Dette er en prioritert sak for oss, og vi ønsker en løsning. Men vi kan ikke gå med på den prisen som legemiddelfirmaet forlanger. Norske myndigheter har opprettet kontakt med Danmark for å se om vi kan forhandle sammen. Jeg håper at jeg kan gi mer informasjon om prosessen videre i neste møte i Beslutningsforum for nye metoder 18. desember, sier Vorland. 

– Det beste hadde vært at vi i møtet 18. desember hadde hatt et pristilbud som var akseptabelt, men det ser ikke ut til å være mulig slik forhandlingene til nå har forløpt, sier Vorland.

– Godt stykke igjen
– Hvordan har forhandlingene med Biogen vært?

– Forhandlingene har vært greie, men prisen er fortsatt ugrei. Når utgangspunktet er så voldsomt som det er i dette tilfellet, så må man ha tilsvarende høye rabatter. Det har de ikke gitt. Ved normalpris kunne rabatten gjort at medikamentet var kommet innenfor, men det er fortsatt et godt stykke igjen – for å si det mildt, sier Vorland til Dagens Medisin.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over tilbudet fra Biogen. Han forteller at det var enighet om beslutningen i Beslutningsforum, også blant brukerrepresentanten.

Kontaktes av pårørende
– Vi ønsker å ta i bruk medikamentet, men kan ikke gjøre det til hvilken som helst pris. Selv om pasientgruppen er liten, er totalsummen fortsatt høy. Vi vet at det kommer flere tilsvarende medikamenter for andre lidelser, og hvis vi legger oss på for høyt nivå vil det være førende for priser som blir satt senere, sier Vorland.

– Dette var nok en upopulær avgjørelse, og dere opplever stort press fra pasienter og pårørende. Hvordan oppleves det?

– Det er flere pårørende som har tatt kontakt på e-post, og jeg forstår at de er i en fortvilt situasjon. Vi skulle gjerne ha kommet dem i møte, men kan ikke gjøre det med dette prisnivået. 

I Beslutningsforum neste møte vil de legge en strategi for veien videre. Vorland håper at de kan starte felles forhandlinger med danske innkjøpsmyndigheter kort tid etter jul. 

Biogen: Skuffet
Bigoen sier de er skuffet over avgjørelsen. 

– Dette er først og fremst trist for pasientene, sier administrerende direktør Kristin Nyberg i Biogen Norge AS i en pressemelding.

– Vi ønsker at samtlige som lider av SMA i Norge skal få samme mulighet, og kom derfor med et nytt og omfattende tilbud på Spinraza til norske helsemyndigheter. Dette er den andre gangen Biogen setter ned prisen på medisinen i Norge, sier hun.

Hun sier at tilbudet inneholder tiltak for å gjøre det første året med behandling rimeligere. I tillegg foreslår Biogen tilbakebetalingsordninger for å redusere risikoen for å betale for pasienter som ikke drar nytte av behandlingen.

Pristilbudet holdes hemmelig, men ifølge Biogen er det i tråd med tilbud gitt andre europeiske land, blant annet Italia, som nylig vedtok å ta i bruk medisinen.  

– Vi har tatt initiativ til flere møter med Beslutningsforum, men de har ikke ønsket å møte oss. Vi er skuffet over at det ikke har vært reelle forhandlinger, slik vi gjentatte ganger har etterspurt, sier Nyberg i pressemeldingen.

Dagens Medisin har bedt Biogen utdype dette, og etterlyst mer informasjon om pristilbudet, men firmaet sier de ikke har anledning til å svare før neste uke. 

200 millioner
I oktober sa Beslutningsforum første gang nei til å ta i bruk legemiddelet nusinersen (Spinraza) som behandling av SMA. Årsaken til avslaget var at de vurderte prisen som «uetisk høy». 

I etterkant av dette har det pågått prisforhandlinger med legemiddelselskapet. I november kom Biogen med et nytt pristilbud. Størrelsen på rabatten i det nye tilbudet holdes hemmelig, slik vanlig praksis er. 

Spinraza er blant verdens dyreste medisiner, og uten rabatt koster hver behandling én million kroner. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt ville behandlingen til sammen kostet Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge metodevurderingen fra Statens legemiddelverk.

Les også: Biogen tjente 2,1 milliarder på Spinraza-salg på tre måneder

Fagmiljøet har tidligere oppfordret aktørene om å komme raskt til enighet. Per nå er det bare de ti barna som hadde startet på behandlingen før Beslutningsforums avgjørelse, som får legemiddelet.

Powered by Labrador CMS