KAN VÆRE STRAFFBART: - Hvis dette er et dokument som er lagt frem for et styre, betyr det at man manipulerer et historisk faktum, sier jusprofessor Jan Frithjof Bernt til Dagens Medisin. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Jusprofessor: – Ulovlig og straffbart

Sykehuspartners endring av offentlige dokumenter strider mot loven, sier jusprofessor Jan Frithjof Bernt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, ga Sykehuspartners konstituerte direktør Gro Jære, ordre om å endre i en offentlig virksomhetsrapport, som også var blitt lagt frem for styret.
Les hele saken her: Sykehuspartner skjulte 333 millioner

Professor Jan Fridthjof Bernt ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen mener at det her er begått en straffbar handling:

 – Det er uomstridt at Arkivloven også gjelder for offentlige helseforetak, og dette ser for meg ut som et klart brudd på denne loven, sier Bernt til Dagens Medisin.
Han viser til lovens paragraf 9, c og d, som setter forbud mot kassering av, eller retting i, arkiverte dokumenter.
 – Kan straffes med bøter
 – Denne bestemmelsen er viktig. Det ser vi også av det forhold at, i motsetning til Offentleglova – hvor man kan gjøre mye galt uten å få mer enn en forsiktig dask på hendene fra Ombudsmannen – kan brudd på Arkivlova straffes med bøter.
– Den handlingen du omtaler her, er derfor etter alt å dømme både ulovlig og straffbar, også om det som her har skjedd, er forholdsvis uskyldig og gjort i den beste hensikt. Hvis dette er et dokument som er lagt frem for et styre, betyr det at det at man manipulerer et historisk faktum, hvilken informasjon styret har handlet, eller ikke har handlet, på grunnlag av.

– Dette strider mot grunnleggende prinsipper for forsvarlig saksbehandling og krav om mulighet for etterfølgende kontroll med saksbehandling og beslutningsgrunnlag, sier Bernt.
Etter at denne saken gikk i trykken (tirsdag) i Dagens Medisins papirutgave, la Sykehuspartner ut en melding på sine nettsider på onsdag, hvor de kaller dette en "saksbehandlingsfeil".

Powered by Labrador CMS