Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

"BEFOLKNINGEN TAPER": – Jeg er redd dette er nok et eksempel på at våre sykehus forvaltes av et system som ikke praktiserer offentlige prinsipper og som preget av mye amatørskap, noe befolkningen taper på gjennom reduserte helsetjenester, sier helsejurist Anne Kjersti Befring.

"BEFOLKNINGEN TAPER": – Jeg er redd dette er nok et eksempel på at våre sykehus forvaltes av et system som ikke praktiserer offentlige prinsipper og som preget av mye amatørskap, noe befolkningen taper på gjennom reduserte helsetjenester, sier helsejurist Anne Kjersti Befring. Foto: Anne Grete Storvik

Helsejurist: – Vi må få vite hva ting koster, det er fellesskapets ressurser

– Det er nødvendig med transparens for blant annet å motvirke korrupsjon, sier helsejurist Anne Kjersti Befring.

Annons:

– Et av formålene med offentlig innsyn og åpenhet, er at man skal få kunnskap om feil og hvordan de har oppstått. Det er nødvendig med transparens for blant annet å motvirke korrupsjon. Derfor er det alvorlig at det ikke er tilstrekkelig åpenhet.

Det sier helsejurist og UiO-forsker Anne Kjersti Befring.

“Det er pussig å være vitne til mangel på åpenhet, gang på gang”

- Anne Kjersti Befring

Som Dagens Medisin skriver skjulte Sykehuspartners konstituerte direktør 333 millioner kroner fra en allerede styrebehandlet rapport, noe som jusprofessor Jan Frithjof Bernt anser for å være ulovlig og straffbart, etter Arkivlova.

 – Det å endre en rapport slik at 333 millioner i kostnad plutselig er fjernet etter styrebehandling og i forbindelse med spørsmål fra Dagens Medisin er påfallende og kan neppe betegnes som en «saksbehandlingsfeil» sier Befring  som sier hun er enig med Bernt i at Sykehuspartner her har gjort noe straffbart.

– Preget av mye amatørskap
– Vi må få vite hva ting koster. Også når ting feiler. Det er fellesskapets ressurser.

Les også: Stortingspolitiker: – Helt utilgivelig

NRK avdekket at IT-arbeidere fra Asia og Øst-Europa har hatt tilgang til sensitiv pasientinformasjon i Helse Sør-Øst. Dette førte blant annet til at hele styret i Sykehuspartner HF ble kastet, samt at hele IKT-prosjektet ble satt på vent.  

– NRK-saken viste hvor vanskelig det var å få åpenhet, både for journalistene og for helseministeren, sier Befring.

– Det er pussig å være vitne til mangel på åpenhet, gang på gang, og mangel på konsekvenser. Mønstrene repeteres.

 – Jeg er redd dette er nok et eksempel på at våre sykehus forvaltes av et system som ikke praktiserer offentlige prinsipper og som preget av mye amatørskap, noe befolkningen taper på gjennom reduserte helsetjenester.

– Sykehusene betaler
– Nå må helse - og omsorgsdepartementet få alle fakta på bordet og se nærmere på dette styringssystemet for sykehusene, sier Befring, som peker på at Sykehuspartner blir styrt av styreleder fra det regionale helseforetaket og betalt av sykehusene.

 – Det kan nå forventes at sykehusene gir svar på hvordan de mener Sykehuspartner som har blitt en stor virksomhet, fungerer.

– Systemet med at sykehusene betaler for tjenester som de regionale helseforetakene pålegger sykehusene å betale, kan bli en viktig kilde til at behandlingstilbudet for pasientene kuttes. Vi har de siste årene fått flere eksempler på sløsing i hundremillioners-klassen og at viktige forhold holdes skjult.

Befring, som tidligere var juridisk direktør i Legeforeningen, har også en mindre stillingsbrøk som seniorforsker i Legeforeningen.

 

Omstridt avtale

Det var den amerikanske IT-giganten HPE, nå DXC, som fikk den omstridte avtalen med Helse Sør-Øst: Avtalen fikk massiv kritikk fordi fagfolk og sikkerhetseksperter advarte mot at en outsourcing til utlandet ville være en trussel mot pasientsikkerheten. 

 • NRK avdekket at IT-arbeidere fra Asia og Øst-Europa har hatt tilgang til sensitiv pasientinformasjon i Helse Sør-Øst.

 • Overdragelsen av prosjektet fra Sykehuspartner til DXC, av foretakene omtalt som «den store milepælen», ble i april utsatt på ubestemt tid. 

 • Denne beslutningen ble tatt den 19. april, drøyt halvannen uke før det skulle skje. Samtidig bestilte foretaket en gransking.

 • Resultatet av granskningen ble lagt frem i mai, og det eksterne konsulentfirmaet PwC konkluderte med manglende kontroll på de fleste områder.

 • Skandalen har ført til at Sykehuspartner-styret ble skiftet ut: Administrerende direktør Mariann Hornness sluttet med umiddelbar virkning i juni, og Thomas Bagley gikk av både som teknologidirektør i Helse Sør-Øst og som styreleder i Sykehuspartner HF.

 • I mai ble Atle Brynestad, konserndirektøren i helse Sør-Øst, umiddelbart fritatt fra alle andre oppgaver, og overtok ansvaret for IT-prosjektet i Helse Sør-Øst.

 • Nylig konkluderte Datatilsynet med lovbrudd. Det er de enkelte sykehusene i Helse Sør-Øst som står ansvarlige for å betale millionbøtene de kan bli pålagt.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Sjef 08.12.2017 09.14.29

  De som styrer sykehuspartner og sløser med penger sier nei til viktige medisiner. Legg ned Sykehuspartner. La sykhusene bruke pengene.

 • Kaldt vann i blodet. 08.12.2017 09.09.42

  Hvor lenge skal disse stå over loven? En ulovlig skutt ulv etterforskes med effektive metoder (telefonavlytting/undersøkelser av sms'er og telefoner). Misbruk av offentlige midler, udugelighet innen IT i det offentlige helsevesenet dekkes over.

 • Lege 07.12.2017 22.01.53

  Takk til en klok helsejurist! Måtte hun bli sjef i HOD!

 • B:B 07.12.2017 20.23.05

  Dei sitter på sin Høie hest knuser dei som gjør jobben sin og stiller spørsmål. advokatene veit om det og holder kjeft for dei tjener penger som gress på lederenes desperate kamp på og holde på makta .Journalistene veit om det men for dei er det mer behagelig og holde seg inne med direktøren for han har jo gitt dei korte sitt og bedt dei ringe om det er noe.

Nyheter fra startsiden

bilde av erna solberg

Spesialisthelsetjeneste

Åpnet nytt sykehus i Bergen

Stig Slørdahl, beslutningsforum

Beslutningsforum vraket Ocrevus

Norske pasienter får ikke ny MS-medisin4

Kreftkongressen ESMO 2018

Mot mindre kreftbehandling

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!