Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Dette bekrefter vår bekymring, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen.

– Dette bekrefter vår bekymring, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen. Foto: Arkiv

Lav økning i antall fastleger

Det siste året har antall fastleger økt med 0,9 prosent. Det er den laveste økningen siden 2005.

Annons:

I sin nye rapport "Leger i kommune- og spesialisthelsetjenesten" ser Helsedirektoratet på utviklingen i årsverk for leger i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Generelt er det en økning i antall leger, men økningen er større i spesialisthelsetjenesten enn i kommunehelsetjenesten.

Helsedirektoratet skriver i rapporten at de er spesielt bekymret for den fortsatte veksten i spesialisthelsetjenesten i forhold til i kommunehelsetjenesten.

Få nye fastleger
Det siste året har økningen i antall fastleger kun vært 0,9 prosent, den laveste årlige økningen siden 2005.

Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen, er bekymret over de nye tallene.

– Dette bekrefter vår bekymring over at det er en rekrutteringssvikt til allmennmedisinen. Forholdsmessig skulle det vært en større vekst hos kommunehelsetjenesten enn i spesialisthelsetjenesten, sier Øren.

Færre pasienter på listen
Ifølge rapporten har veksten i antall fastleger vært større enn pasientveksten, og dette har resultert i at det gjennomsnittlige antall pasienter på fastlegenes lister har gått ned.

– Listelengdene går ikke ned fordi vi blir flere fastleger. De går ned fordi vi fastleger blant annet har fått overført oppgaver fra sykehusene, og må bruke mer tid på administrative oppgaver. Vi har lengre arbeidsdager enn noensinne, selv om vi har kortere lister, sier Øren.

Han mener det er nødvendig med sterkere insentiver for å få flere leger til kommunehelsetjenesten.

Hver tredje over 55
Rapporten fra Helsedirektoratet viser at det var 4.687 fastleger ved utgangen av andre kvartal 2017, en økning på 0.9 prosent sammenlignet med juni 2016.

Hver tredje fastlege er 55 år eller eldre. Denne andelen har vært relativt stabil de siste sju årene, men gruppen over 67 år utgjør nå en større andel.

Spesialisthelsetjenesten
Utviklingen i legeårsverk i spesialisthelsetjenesten var på 21,7 prosent i perioden 2011 til 2016, mens den var på 15,5 prosent for leger i kommunehelsetjenesten.

Helsedirektoratet slår i rapporten fast at legeårsverkene vokser mest i spesialisthelsetjenesten, og at dette ikke er i samsvar med Samhandlingsreformens intensjoner.

Direktoratet konkluderer med at Norge totalt sett har en tilfredsstillende legedekning, men at fordelingen ikke er optimal.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • fastlege 04.12.2017 12.05.53

  En ny dokumentasjon, i en lang rekke, på manglende kompetanse i HOD. Det begynner å bli vel mye nå, og mer enn nok til å skifte helseminister.

Nyheter fra startsiden

bilde av erna solberg

Spesialisthelsetjeneste

Åpnet nytt sykehus i Bergen

Stig Slørdahl, beslutningsforum

Beslutningsforum vraket Ocrevus

Norske pasienter får ikke ny MS-medisin4

Kreftkongressen ESMO 2018

Mot mindre kreftbehandling

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!