En sliten lege er en farlig lege

Hvis helseminister Bent Høie (H) vil skape pasientens helsetjeneste, foreslår jeg at han tar ansvar for arbeidsmiljøet ved sykehusene istedenfor å gjemme seg bak Spekter og helseforetakene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Babar Eide Khan er tredje års medisinstudent ved Universitetet i Bergen

ARBEIDSRETTEN avsa nylig dom i sykehuskonflikten, som utløste tidenes største legestreik i Norge i 2016. Stikk i strid med mange forhåndstips tapte Spekter, mens Akademikerne og legene fikk medhold. Dermed er det avklart at legers arbeidstid påvirker pasientene, som vi jo, i større eller mindre grad, er alle sammen.

FORSVARLIGHET. Alle som jobber i helsevesenet, vet hva slags yrke vi har valgt. Vi vet at pasientene trenger oss 24 timer i døgnet, og at de fleste av oss aldri får en jobb hvor vi begynner klokken 08:00 og er ferdige klokken 16. I likhet med ansatte i politiet, brannvesenet, Forsvaret og mange andre, jobber vi om kvelden, om natten, i helgene – og på helligdager.

Dette gjør vi – og dette har gått helt fint – fordi vi har hatt en turnusordning som er rettferdig. Vi har nemlig visst at våre tillitsvalgte har vært med på å forme turnusen og sjekket at den er forsvarlig, ikke bare for oss, men også for pasientene. Fordi en sliten lege er en farlig lege.

LEGER TRENGER OGSÅ SØVN. Leger er ikke alene om å ha et stort skadepotensial dersom man gjør en feil på jobb. Yrkessjåførene har, i likhet med legene, ugunstig arbeidstid, i tillegg til at eventuelle feil som blir begått på jobb, kan få katastrofale følger for liv og helse. Yrkessjåførenes arbeidstid er strengt regulert for å ivareta trafikksikkerheten. I utgangspunktet skal ikke deres arbeidstid overstige ni timer i løpet av et døgn og 40 timer i løpet av syv dager. Unntak kan imidlertid gjøres etter skriftlig avtale med tillitsvalgte.

En lege som har jobbet så lenge at hun hadde vært en fare for trafikksikkerheten, skal fortsatt kunne operere i ti timer til, og det uten at legene selv skal få ha et ord med i laget om hvordan dette skal foregå.

Akkurat som yrkessjåførene har heller ikke leger noen superkraft: Når leger har vært lenge på jobb, blir de også slitne.

TA ANSVAR, STATSRÅD! Jeg er en sterk tilhenger av trafikksikkerhet, og jeg sliter med å forstå hvorfor pasientsikkerheten tydeligvis ikke er like viktig. Helseminister Bent Høie snakker varmt om at han vil skape pasientens helsetjeneste. Da foreslår jeg at statsråden starter med å ta ansvar for arbeidsmiljøet på sykehusene istedenfor å gjemme seg bak Spekter og helseforetakene. Til syvende og sist er det ministeren som er ansvarlig for alt som fungerer godt og mindre godt i helsevesenet.

Ikke utsett pasientene for overarbeidede leger med null kontroll over egen arbeidstid. En sliten lege, er en farlig lege.

Kronikk og debatt/Legeliv, Dagens Medisin 20/2017

Powered by Labrador CMS