REETABLERER: Legene har etterspurt gjenopptagelse av trepartssamarbeidet mellom staten, KS og Legeforeningen og er nå blitt hørt. F.v. legepresident Marit Hermansen, helseminister Bent Høie, og styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Foto: Per Corneliussen Foto:

Tar nå et felles ansvar for fastlegeordningen

– Det er viktig at partene går inn i dette trepartssamarbeidet med en vilje til å gjøre noe, sier legepresidenten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På Helsedirektoratets fastlegekonferanse fredag kom gladnyheten for blant andre mange fastleger: Trepartssamarbeidet mellom staten, KS og Legeforeningen blir nå gjenopptatt.

Da fastlegereformen ble innført i 2001, besluttet Stortinget at det skulle etableres et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Legeforeningen. I tiden etter innføringen ble møtene imidlertid mindre og mindre hyppige, og siste møte ble avholdt i 2007.

Felles ansvar
President i Legeforeningen, Marit Hermansen, er veldig fornøyd med at trepartssamarbeidet er gjenopptatt.

– Dette er noe vi har etterspurt lenge og som er viktig for at vi skal klare å rigge fastlegeordningen for framtida og gjøre noe med den vanskelige situasjonen som nå har oppstått. Samarbeidet er viktig for at de tre partene som eier ordningen kan se på målrettede tiltak og løsninger. Det er viktig at partene nå går inn i det med en vilje til å gjøre noe, sier Hermansen til Dagens Medisin.

– Hva vil være det viktigste ved gjenopptakelsen av samarbeidet?

– At vi kan unngå det som nå har vært vanskelig – at vi har pekt på hverandre. Nå vil vi ha et felles ansvar, svarer legepresidenten.

Tilpasses endringene
– Fastlegeordningen har vært en stor suksess som har bidratt til at innbyggerne har fått et godt og trygt helsetilbud der de bor. Men vi må sørge for at ordningen er tilpasset endringene i samfunnet og utvikler seg etter befolkningens behov. Da er det viktige at de ansvarlige for ordningen har en fast møteplass for å drøfte ulike utfordringer og se på mulige løsninger, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Han viser til behovet for at de ansvarlige for fastlegeordningen; KS, Legeforeningen og staten setter seg ned og samarbeider enda tettere.

– Vi har derfor besluttet å reetablere trepartssamarbeidet. Målet er å styrke samarbeidet og få en tettere dialog om utfordringer i fastlegeordningen og hva som kan være mulige løsninger. Vi må sammen se på hvordan vi kan utvikle ordningen slik at vi sørger for at alle har en fastlege å gå til i fremtiden, sier helseministeren.

Lydhør
Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS sier hun er glad for at statsråden har vært lydhør for forslaget om å reetablere trepartssamarbeidet.

– Det er viktig at de sentrale partene i fastlegeordningen setter seg sammen og vurderer de samlede rammebetingelsene for fastlegeordningen, herunder finansiering, oppgaver og organisering av legevakt, sier Helgesen og legger til:

– KS er opptatt av å bidra til en bærekraftig fastlegeordning og legevakter som ivaretar god kvalitet, forsvarlig arbeidsbelastning og hensiktsmessig organisering. Kommunene melder at det er utfordrende å ivareta sørge-for-ansvaret overfor innbyggerne blant annet fordi det er vanskelig å rekruttere og beholde fastleger.

Powered by Labrador CMS