BAKTERIE-ANALYSER: Målet er å få avføringsprøver til analyse fra 30.000 deltagere i HUNT4-undersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Gettyimages Foto:

Norsk studie av mikrobiom kan bli blant verdens største

NTNU/HUNT samarbeider med det norske selskapet Bio-Me om det som trolig blir en av verdens største studier på analyse av tarmbakterier (mikrobiom) hos en normalbefolkning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Så vidt vi vet vil studien, kombinert med den enorme informasjon vi har i HUNT, gjøre dette til en av de største og mest omfattende i sitt slag på verdensbasis, sier Christian Jonasson til Dagens Medisin.

Christian Jonasson er forsker ved HUNT forskningssenter og er involvert i byggingen av mikrobiombiobanken og koordinator for forskningssamarbeid som HUNT har med næringslivet.

Tidligst 2019-2020
Kunnskapen fra analyse av disse prøvene, sammen med den allerede omfattende informasjonen som er tilgjengelig gjennom HUNT-databasen og potensiell kobling til norske helseregistre, vil føre til unik innsikt i tarmbakterienes bidrag til helse og sykdom, ifølge Jonasson.

Vi har tatt noen grep for å være med i forskningsfronten, og mikrobiom er en av de nye satsningene til HUNT. Christian Jonasson, forsker ved HUNT forskningssenter

– Når regner dere med at de første resultatene vil komme?

– HUNT4 startet nå i høst, og datainnsamlingen skal ferdigstilles i februar 2019. Så skal bakteriestammene analyseres og kobles mot andre opplysninger i HUNT og andre nasjonale helseregistre, så de første dataene vil tidligst foreligge i 2019-2020.

Mål: 30.000 data
Forskning på tarmbakterier og såkalt mikrobiom er et av de nye, store forskningsfeltene innen medisin.

– Vi har tatt noen grep for å være med i forskningsfronten, og mikrobiom er en av de nye satsningene til HUNT. I tillegg har vi en ganske stor satsning på demenssykdom hos eldre, sier Jonasson.

Målet er få med data fra cirka 50.000 personer inn i HUNT4.

– Det er jo usikkert hvor mange av disse som vil levere inn en avføringsprøve og delta i studien, men målet vårt er å analysere tarmbakteriene i avføring fra 30.000 HUNT-deltagere.
Jonasson forteller i bunnen for studien ligger HUNTs unike materiale med data fra 126.000 nord-trøndere siden 1980-tallet.

– Det som er spesielt interessant med samarbeidet med Bio-Me er at selskapet har en teknologi som gir en rask, rimelig og presis analyse av bakteriene i tarmfloraen. Vi har gjort en pilottest allerede, men dette er en teknologi som også må justeres underveis. Bio-Me gjør alt analysearbeid og har de kommersielle rettighetene til sin teknologi. Men selve dataene eies av NTNU/HUNT og vil kunne brukes fritt av akademiske forskere, kommenterer Jonasson.

Nystartet selskap
Bio-Me AS er det nystartede, norske biotek-selskapet som har inngått det banebrytende samarbeidet med NTNU. Selskapet utvikler en patentsøkt metode som vil brukes til å analysere avføringsprøvene fra deltagerne i HUNT4. 

Metoden gjør det for første gang mulig å få tilgang til detaljert informasjon om sammensetningen av tarmbakteriene hos det enkelte individ, på en rask og nøyaktig måte.

Ifølge Jonasson gir etablerte metoder som brukes i dag kun en mer overfladisk oversikt, eller er så dyr og omfattende å gjennomføre, at det vil være uoverkommelig å gjøre på et så stort antall prøver som vil være tilgjengelig i HUNT 4 studien

Bio-Me sin teknologi baserer seg på mange års utvikling i analyse av tarmbakterier. Selskapet holder til i Aleap helseinkubator i Forskningsparken i Oslo. Daglig leder i Bio-Me, Morten Isaksen, er veldig fornøyd med avtalen:

– Kombinasjonen av vår analyseplattform og tilgangen til prøvene fra HUNT4 vil flytte selskapet vårt i fremre rekke internasjonalt innen tarmbakterieanalyse, uttaler Isaksen i pressemeldingen fra Aleap.

Powered by Labrador CMS