JA TIL IMMUNTERAPI: Leder for Beslutningsforum, Lars Vorland, forteller at de under dagens møte blant annet sa ja til at to nye immunterapier. Arkivfoto fra et tidligere møte i Beslutningsforum: Lasse Moe Foto:

Sa ja til to immunterapier

Beslutningsforum sa ja til at tre legemidler innføres, nei til et legemiddel for lungekreft og ja – hvis lavere pris – til psoriasismedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Beslutningforum tok mandag stilling til å innføre tre kreftlegemidler, et legemiddel mot psoriasis og et mot tilbakevendende clostridium difficile-infeksjon (tarminfeksjon).

To immunterapier
Oppe til vurdering var blant annet immunterapilegemidlene nivolumab (Opdivo) og pembrolizumab (Keytruda), begge PD-1-hemmere som gjennom det siste året har fått utvidet indikasjon til henholdsvis metastaserende plateepitelkreft i hode- og halsregionen og behandlingsrefraktært Hodgkins lymfom.

Lars Vorland, leder for Beslutningsforum opplyser til Dagens Medisin at de sa ja til begge immunterapiene som ble vurdert under mandagens møte.

– Nivolumab til behandling av hode- og halskreft ble godkjent. Den var akseptabel på alle måter, sier han og viser til både pris og effekt.

– Pembrolizumab ble også godkjent, sa Vorland og forklarte at den går inn i LIS-anbud for behandling av LIS-anbud for Hodgkins lymfom.

Kostnadseffektivt
Kostnaden for å bruke nivolumab for hode- og halskreft, ble av SLV beregnet til å være om lag 640.000 kroner per QALY gitt maksimalpris for medikamentet. I og med at LIS-anbudsprisen er lavere, antar derfor SLV at legemiddelet er kostnadseffektivt og anbefalte i metodevurderingen at behandlingen innføres.

SLV skriver i sin metodevurdering at pembrolizumab ikke ville medføre økt budsjettkonsekvens for sykehusene dersom det inkluderes i LIS-anbud på lik linje nivolumab, såfremt LIS-anbefalingen følges av klinikere.
Beslutningsforums vedtak forutsetter at det rimeligste legemiddelet velges for behandlingsrefraktært Hodkins lymfom, etter Sykehusinnkjøps anbudsrunde på kreftlegemidler.

– For dyrt
Osimertinib (Tagrisso) ble vurdert innført under mandagens møte til andrelinjebehandling av voksne pasienter med lokalavansert eller metastatisk ikke-småcellet lungekreft med påvist epidermal vekstfaktorreseptor (EGFR) T790-mutasjon. Et legemiddel som tidligere har blitt avvist av Beslutningsforum.

Den oppdaterte kostnadsanalysen fra SLV konkluderte med at merkostnaden per vunnet QALY (kvalitetsjusterte leveår) ligger høyere enn det som kan anses som kostnadseffektiv behandling, gitt alvorlighet og usikkerhet i analysene.

–  Prisen var for høy i forhold til effekten sier Vorland, og bekrefter at de måtte si nei til medikamentet.

Vorland begrunner avgjørelsen med at de mener dataene på effekten av behandlingen er umodne.

– Dataene er ikke spesielt gode og prisen er noe for høy i forhold til effekten. Selskapet kan selvfølgelig komme tilbake med ny pris og nye data ved et senere tidspunkt, sier han.

Ja til CDI-legemiddel
Under møtet ble også legemiddelet bezlotoksumab (Zinplava) vurdert innført for forebygging av tilbakefall av clostridium difficile-infeksjon (CDI), en tarminfeksjon med diaré. Behandlingen kan være aktuell for ca. 600 årlig.

– Dette er spennende. Legemiddelet er det første som kan forebygge denne bakterieinfeksjon i tarmen. Denne sa vi ja til.
Ifølge kostnadsanalysen til SLV er tilbakefall av infeksjonen svært alvorlig, og kan medføre diaré, høy feber, magesmerter og død. SLVs beregninger gir pasientene et prognosetap på 7-8 år QALY (kvalitetsjusterte leveår).

Vorland peker på at å innføre medisinen kan spare utgifter og antibiotikabruk i sykehusene. – Dette er iallfall ikke dyrt. Dette er smittsomme pasienter, så behandlingen er veldig gunstig.

Psoriasis-medisin
Brodalumab (Kyntheum) ble vurdert for behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis, og kan være aktuell til om lag 3000-5000 pasienter årlig i Norge.

SLV antar at budsjettkonsekvensen for sykehusene for å ta i bruk legemiddelet vil være ubetydelig og anbefalte at legemiddelet inngår i LIS-anbudet sammen med andre legemidler for sykdommen.

Beslutningsforum skal vurdere legemiddelet endelig når det foreligger en pris fra LIS-anbudet på legemiddelet i mai.

– Dette er en alvorlig form for psoriasis. Vi sa ja til den, men den er foreløpig litt for dyr. Vi håper at LIS-anbudet som er i mai neste år får ned prisen, fordi behandlingen har god effekt, sier han. 

Powered by Labrador CMS