Datatilsynet peker også på at man ikke kan være sikker på at den som har lagt inn vurderingene faktisk har vært pasient hos legen. Foto: GettyImages

Leger skal kunne reservere seg mot legelisten.no

Datatilsynet har bestemt at helsepersonell skal kunne reservere seg mot å stå oppført på legelisten.no. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legelisten, der pasienter kan gå inn å vurdere leger anonymt, har lenge vært omstridt. På bakgrunn av tilbakemeldingene fra de anonyme brukerne, har legene blitt rangert på tilgjengelighet, tillit og kommunikasjon og service.

Debatten har pågått i flere år om siden fungerer som en elektronisk gapestokk for leger. Nå har imidlertid Datatilsynet bestemt at helsepersonell skal kunne reservere seg fra å bli vurdert på legelisten.no.

«Vedtaket innebærer også at legelisten.no må slette personopplysninger om brukerne av nettsiden,» skriver Datatilsynet på sine nettsider.

– Utfordrer faglig integritet
– Vi er svært fornøyd med denne avgjørelsen. Fastlegene har opplevd det som svært belastende å ha en anonym ratingside som de ikke kan forsvare seg mot. Mange har opplevd det nærmest som mobbing, sier Tom Ole Øren, leder i allmennlegeforeningen til Legeforeningen.no

Datatilsynet skriver i sin begrunnelse at de har mottatt mange henvendelser fra helsepersonell som føler at siden ikke balanserer hensynet til ytringsfrihet og hensynet til personvern på en god nok måte.  

«Dersom helsepersonell tar helsefaglige riktige, men upopulære avgjørelser, kan de oppleve å bli straffet for dette ved at noen legger igjen negative vurderinger på Legelisten.no. Mange av legene som har tatt kontakt med Datatilsynet synes at dette er svært ubehagelig og utfordrer deres faglige integritet,» skriver Datatilsynet.

De understreker også at man ikke kan være sikker på at den som har lagt inn vurderingene faktisk har vært pasient hos legen.

Sterkt uenige
Legelisten er på sin side ikke enige i vedtaket. De skriver i en uttalelse på sine nettsider at de er «sterkt uenig i at den ulempen som en liten minoritet leger opplever oppveier den betydelige nytten tjenesten har for flere millioner nordmenn og norsk primærhelsetjeneste. Legelisten.no understreker videre at Datatilsynet er det eneste tilsynet i hele EU og EØS-området som har kommet til en slik konklusjon».

De mener at ratingsider som vurderer helsepersonell er kommet for å bli, men at det nå vil bli store, internasjonale selskaper som for eksempel Google, som står for vurderingene.

«Legelisten.no vil kjempe videre for norske pasienter som vi tror vil være bedre tjent med en nettside tilpasset norske forhold og drevet fra Norge. Vi oppfordrer derfor leger, tannleger, kiropraktorer og pasienter som ønsker at legelisten.no skal forbli norsk å støtte oss,» skriver Legelisten.

Legelisten.no kan påklage vedtaket innen tre uker. Personvernnemnda vil da ta endelig stilling til saken.

Powered by Labrador CMS