Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Datatilsynet peker også på at man ikke kan være sikker på at den som har lagt inn vurderingene faktisk har vært pasient hos legen.

Datatilsynet peker også på at man ikke kan være sikker på at den som har lagt inn vurderingene faktisk har vært pasient hos legen. Foto: GettyImages

Leger skal kunne reservere seg mot legelisten.no

Datatilsynet har bestemt at helsepersonell skal kunne reservere seg mot å stå oppført på legelisten.no. 

Annons:

Legelisten, der pasienter kan gå inn å vurdere leger anonymt, har lenge vært omstridt. På bakgrunn av tilbakemeldingene fra de anonyme brukerne, har legene blitt rangert på tilgjengelighet, tillit og kommunikasjon og service.

Debatten har pågått i flere år om siden fungerer som en elektronisk gapestokk for leger. Nå har imidlertid Datatilsynet bestemt at helsepersonell skal kunne reservere seg fra å bli vurdert på legelisten.no.

«Vedtaket innebærer også at legelisten.no må slette personopplysninger om brukerne av nettsiden,» skriver Datatilsynet på sine nettsider.

– Utfordrer faglig integritet
– Vi er svært fornøyd med denne avgjørelsen. Fastlegene har opplevd det som svært belastende å ha en anonym ratingside som de ikke kan forsvare seg mot. Mange har opplevd det nærmest som mobbing, sier Tom Ole Øren, leder i allmennlegeforeningen til Legeforeningen.no

Datatilsynet skriver i sin begrunnelse at de har mottatt mange henvendelser fra helsepersonell som føler at siden ikke balanserer hensynet til ytringsfrihet og hensynet til personvern på en god nok måte.  

«Dersom helsepersonell tar helsefaglige riktige, men upopulære avgjørelser, kan de oppleve å bli straffet for dette ved at noen legger igjen negative vurderinger på Legelisten.no. Mange av legene som har tatt kontakt med Datatilsynet synes at dette er svært ubehagelig og utfordrer deres faglige integritet,» skriver Datatilsynet.

De understreker også at man ikke kan være sikker på at den som har lagt inn vurderingene faktisk har vært pasient hos legen.

Sterkt uenige
Legelisten er på sin side ikke enige i vedtaket. De skriver i en uttalelse på sine nettsider at de er «sterkt uenig i at den ulempen som en liten minoritet leger opplever oppveier den betydelige nytten tjenesten har for flere millioner nordmenn og norsk primærhelsetjeneste. Legelisten.no understreker videre at Datatilsynet er det eneste tilsynet i hele EU og EØS-området som har kommet til en slik konklusjon».

De mener at ratingsider som vurderer helsepersonell er kommet for å bli, men at det nå vil bli store, internasjonale selskaper som for eksempel Google, som står for vurderingene.

«Legelisten.no vil kjempe videre for norske pasienter som vi tror vil være bedre tjent med en nettside tilpasset norske forhold og drevet fra Norge. Vi oppfordrer derfor leger, tannleger, kiropraktorer og pasienter som ønsker at legelisten.no skal forbli norsk å støtte oss,» skriver Legelisten.

Legelisten.no kan påklage vedtaket innen tre uker. Personvernnemnda vil da ta endelig stilling til saken.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • sjuk søster 24.11.2017 20.23.15

  Legen lever av å selge helsetenester, skulle berre mangle at ein ikkje skal få uttale seg om korleis ein opplever kvaliteten. Om den opplevde kvaliteten og den medisinskfaglege kvaliteten er ekvivalentar, det er noko heilt anna.

 • Sykehuslege 28.11.2017 04.10.21

  Problemet er vel at taushetsplikt og annonynisering fratar legen mulighet til mottsvar. Jeg syntes det er et problem. En annen sak er at pasienter ikke bør ses på som kunder. Pasient-legerelasjonen er noe annet.

 • Spadeerspade 18.11.2017 16.36.44

  Håper de klager på avgjørelsen, og forsøker å lage så mye bøll for datatilsynets byråkrater som overhodet mulig. Rar knebling av ytringsfriheten. At allmennmedisin er en popularitetskonkurranse er ikke legelisten sin feil, det er sosialdemokratiets feil, som har sett på det som gunstig å gi fastlegene en skalte-og-valte rolle. Fastlegene skulle ikke vært sykemeldingsadministratorer, de skulle ikke vært filter for spesielle undersøkelser. Man skulle rett og slett som pasient fått det man var villig til å betale for. Legelisten gjør en viktig jobb, og det er per dags dato omtrent null incitament for å gjøre en god faglig jobb i norsk helsevesen. Det fins omtrent ingen gulroter for å yte service. Legelisten gir en liten gulrot og en liten pisk. Det skulle vært en for sykehusleger også. Spm om opioider er i hovedsak et spm om å vekte sannsynlighet for å tape lisens mot tap av inntjening om man er streng. Jeg ville ikke ønsket narkisser på lista.

 • Lege nr 100 20.11.2017 19.30.53

  "Fastlegene skulle ikke vært sykemeldingsadministratorer, de skulle ikke vært filter for spesielle undersøkelser." Nei, men fastleger ÆR det, och dærmed blir hela legelisten så ofattelig meningsløs. Politiliste, NAVarbeiderliste, barnevernarbeiderliste, lika meningsløsa

 • Tidligere fastlege 17.11.2017 22.45.59

  Dette applauderer jeg.... allmennmedisin har gradvis blitt en 'popularitetskonkuranse' og i allmennmedisin har jeg sett folk som mer eller mindre bevisst driver suboptimal medisin, men som har den følgen at det gjør den 'populær', sett i fra ett kommersielt perspektivt..Konkrete eksempler er forsømmelse av den objektive sakkyndige oppgaven man har når man skriver attester, og forskrivning av svakere /sterkere opioider og/eller benzodiazepiner.. ofte oppstår det situasjoner der en lege ikke bare kan gjøre på kommando det pasienten ønsker.. pasienten selv føler dog seg som en kunde /forbruker og blir da skuffet og vil kunne henge behandler offentlig ut...

 • lege 17.11.2017 12.23.36

  Da slipper vi kanskje lærerlisten.no, tannlegelisten.no, hjemmesykepleielisten.no, psykologlisten.no, prestelisten.no, advokatlisten.no, ordførerlisten.no etc. ?

 • bo 19.11.2017 11.20.21

  Og ikke minst pasientlisten.no hvor legene kan henge ut ufyselige pasienter....

 • Kjell O.Skavdal 17.11.2017 10.10.58

  Denne offentlige uthengingen basert på anonyme meldere er en uting og Datatilsynet gjør rett i å terminere dette uvesenet.!

 • Vidar Rødsjø 17.11.2017 18.22.04

  Noen leger er vel og redd for sannheten!

 • Lege ne 100 18.11.2017 18.47.23

  Sannheten being att av och till må impopulæra regelverkfestede beslutningar tas och det blir av många pasienter tatt som att legen inte liker patienten eller inte ær duktig nok till å finne smuthål, varefter inte så få patienter tar sig till personangrepp. Det ær sannheten ser du

 • Anniken 19.11.2017 00.06.49

  Psykologen er allerede oppført på legelisten.no.

Nyheter fra startsiden

bilde av erna solberg

Spesialisthelsetjeneste

Åpnet nytt sykehus i Bergen

Stig Slørdahl, beslutningsforum

Beslutningsforum vraket Ocrevus

Norske pasienter får ikke ny MS-medisin4

Kreftkongressen ESMO 2018

Mot mindre kreftbehandling

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!