Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Jod er en god grunn til å inkludere melk i kosten

Melkeprodukter er ikke et feilspor i jod-debatten.

Annons:

Innlegg: Mona Bjelland, fagsjef for ernæring ved Opplysningskontoret for  Meieriprodukter (Melk.no)

I DAGENS MEDISIN (18/2017) tar Tanja Kalchenko opp temaer som Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har debattert med henne i andre fora tidligere. Vi forholder oss til det som Nasjonalt råd for ernæring og Helsedirektoratet har uttalt om konkretisering av kostrådet om meieriprodukter versus tilskudd, og gir en kort oppsummering i det følgende.

RAPPORTEN. Rapporten oppsummerer slik: «Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at norske helsemyndigheter iverksetter lovregulert tilsetning av jod til alt salt, eller jodering av salt til enkelte matvaregrupper, for eksempel brød og bakevarer. Dette er en sterk anbefaling som vil sikre tilfredsstillende og trygt jodinntak og som er i tråd med WHOs retningslinjer. Kvinner i fertil alder som har et lavt inntak av meieriprodukter, anbefales å ta kosttilskudd med jod for å sikre god jod-status før en eventuell graviditet. I tillegg bør de offisielle norske kostholdsanbefalingene angi anbefalte mengder for melkeinntaket samt spesifikt vektlegge betydningen av å inkludere sjømat, særlig mager fisk, i kostholdet».

Melk.no stiller seg bak disse anbefalingene.

SENTRALE MATVARER. Videre har rådet i et tidligere tilsvar til Kalchenko uttalt: «Helsemyndighetene har satt i gang en prosess for å utrede jod-beriking av salt. Dette er en prosess som kan ta flere år. Vi ønsker en fortgang i dette arbeidet og vil diskutere med helsemyndighetene hvordan dette kan fremskyndes. Inntil universell jod-beriking av salt er på plass, er det viktig at de som står i fare for å få i seg for lite jod, er klar over dette og kan få veiledning til å enten få nok jod gjennom kosten, eller å ta jod-tilskudd.

Melk og sjømat er våre viktigste kilder til jod i kosten og må fremmes som dette, særlig inntil en annen løsning er på plass. Vi er derfor uenig i Tanja Kalchenkos påstand om at «melkeprodukter er et feilspor i jod-debatten. Til slutt vil vi påpeke at både melk og fisk er sentrale matvarer i det norske kostholdet. Melk inneholder en rekke næringsstoffer som er viktige, særlig for barn. Melk er den største kilden til kalsium og jod, og bidrar også i stor grad til flere B-vitaminer. Det betyr at de som utelater melk fra kostholdet, må finne andre kilder for å dekke behovet for disse næringsstoffene».

NORDISK JOD-SEMINAR. Den siste oppdateringen fra Helsedirektoratet om status for en konkretisering av kostråd om meieriprodukter ble gitt på et nordisk seminar 25. oktober.

Helsedirektoratet informerte om at det ønsker å se nærmere på et konkret meieriråd ut ifra flere hensyn enn bare jod, blant annet kalsium og vitamin B12. Direktoratet viser til at det vil være naturlig å se på andre lands anbefalinger.

Videre mener direktoratet at det er naturlig å kommunisere et budskap om hva direktoratet anser som et daglig inntak av melk og meieriprodukter for å sikre et tilstrekkelig inntak av kalsium og jod, og samtidig gi anbefalinger om tilskudd til dem som ikke inkluderer melk og meieriprodukter i kostholdet.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2017

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Tanja Kalchenko 21.11.2017 21.40.20

  Rapporten «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak» fra i fjor konkluderer nemlig med følgende: «Store grupper utelater meieriprodukter og/eller sjømat, jamfør Norkost 3-undersøkelsen, og det er lite trolig at informasjon om betydningen av å innta disse produktene for å dekke jod-behovet, vil endre på dette». Videre, må gravide drikke hele 8 dl melk per dag, mens ammende - en hel liter melk for å få i seg nok jod. Gulost, hytteost eller laks inneholder forsvinnende lite jod

 • tk 20.11.2017 18.15.56

  det blir jo ekstra "underlig" og på grensen til latterlig når man leser at "pasienter bør få vite at vegetarkost er gunstig" for å ikke utvikle diabetes 2. man har sammenliknet 2 dietter hvor den ene er vegetar kost og den andre er da med animalske matvarer i form av 1 youghurt pr dag, og man fant signifikante forskjeller, hvor vegetariansk mat var gunstig på blodsukkernivå og førte til betydelig vekttap i forhold til andre diabetes dietter. Da bør man være litt forsiktig med å anbefale meieriprodukter "over en lav sko" all den tid diabetes2 er et økende problem.

 • tk 20.11.2017 17.58.02

  Skrevet av Opplysningskontoret for meieriprodukter (melk.no). Ikke spesielt troverdig. I andre land drikker ikke barn melk etter at morsmelken "tar slutt". Men de spiser mye frukt og grønnsaker, frø og nøtter. Dess grønnere dess mer calsium. Og dette er da et calsium som er lett å oppta i tarmen TIL MOTSETNING av calsium fra melk som er tungt fordøyelig. Jeg har sågar lest at man "forbruker like mye calsium som man tar opp" når man drikker melk pga at kalsiumet ikke er lett tilgjengelig, slik det er i grønnsaker. Men husk økologisk for å unngå sprøytemidler og sikre at grønnsakene står i jordsmonn med mulighet for opptak av mineraler. Vedr saltvannsfisk, ja så lenge det ikke er oppdrettsfisk kan vi fortsatt ha glede av og få i oss riktig ernæring via maten. Man skal heler ikke ha for mye Jod. ved tilsetning her og der, når er mye blitt for mye?

Nyheter fra startsiden

AVGÅTT UNN-DIREKTØR FORTSETTER MED MILLIONLØNN

Krever nye regler for sykehusledernes arbeidsavtaler6

Organisering av hjerneslagbehandlingen

– Dette er medisinsk helt vilt3

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!