Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Høie måtte blant annet svare for ISF-ordningen, avviste henvisninger og barn og unges behandlingstilbud innen psykisk helse i spørretimen onsdag.

Høie måtte blant annet svare for ISF-ordningen, avviste henvisninger og barn og unges behandlingstilbud innen psykisk helse i spørretimen onsdag. Foto: Skjermdump Stortingets nett-tv

Stortingspolitikerne krever svar fra Høie om psykisk helse

Helseminister Bent Høie måtte svare på et titalls spørsmål om situasjonen innen psykisk helse i spørretimen onsdag.

Annons:

Både SVs Nicholas Wilkinson og Aps Ingvild Kjerkol, begge medlemmer i helse- og omsorgskomiteen, spurte helseminister Bent Høie (H) om hva han vil gjøre for å organisere behandlingen slik at pasientene ikke blir lidende etter innføringen av en ny finansieringsordning for psykisk helse- og rusbehandling.

Som Dagens Medisin har skrevet, varsler psykiatriske poliklinikker over hele landet at de taper millioner på omleggingen til innsatsstyrt finansiering.

Les mer: Slik kan sykehusene vri på behandlingen for å tjene penger

– Hvordan mener statsråden han kan skape pasientens helsetjeneste hvis sykehusene tvinges til å organisere behandlingen på en måte som sikrer inntektene, og ikke på en måte som hjelper pasienter helseministeren har sagt skal løftes spesielt fram?, spurte Kjerkol.

 Helseminister Bent Høie pekte i sitt svar på at det aktivitetsbaserte finansieringssystemet er ikke et prioriterings- og beslutningssystem.

– Prioriteringer og beslutninger knyttet til hvilket tilbud som gis, skal tas ut fra faglige hensyn og retningslinjer, lover og forskrifter, sa Høie.

Høie: – Vil rette opp underfinansiering
– En så stor omlegging vil naturligvis kunne oppleves som krevend ei begynnelsen. Oppstarten som foregår nå er svært begrenset, med en liten andel polikliniske konsultasjoner nettopp for å gjøre omleggingen mer forutsigbar, og for å fange opp utfordringer underveis.

– Underfinansieringen vi opplever nå vil bli rettet opp i løpet av 2017, svarte Høie.

Både Cecilie Myrseth (Ap) og Karin Andersen (SV) viser til forsinkelser og ventetider på behandling i psykisk helsevern. Dagens Medisin fortalte i høst at 30 prosent av henvisningene til psykisk helsevern avvises uten at pasienten er undersøkt.

Myrseth peker på at SV foreslår en øremerket opptrappingsplan for psykisk helsetilbud i kommunene, og spør om statsråden støtter dette. Hun ville ha svar fra Høie om hvordan han skal sikre at de planlagte pakkeforløpene for psykisk helse vil hjelpe de som trenger det mest.

Kjersti Toppe (Sp) spurte statsråden om hvordan han forsvarer den pressede situasjonen i psykisk helsevern og viste blant annet til at Helse Bergen ser ut til å måtte legge ned en avdeling ved Sandvken sykehus.

Også Ingrid Heggø (Ap), Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap)  og Mani Hussaini (Ap) stilte onsdag helseministeren spørsmål om psykisk helse og ungdom.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Tidl leder 12.11.2017 20.33.22

  Så enig. Inkompetansen hos Hdir og HOD med alle sine kommunikasjonsrådgivere og jurister, med ordspill og bruk av "stammespråk" som bare er tomsnakk,forsvar og ullprat, begynner å bli pinlig. Høie fremstår ikke troverdig, men svak. Høie bør ikke undervurdere kompetansen til embets fagfolk. Nå florerer direktør titler overalt, men det er gjerne ikke fagfolk som skal ivareta pasientene, men økonomer og IT folk som ikke har noe med pasientene å gjøre. Man kan bli skremt av mindre.

 • Lege 09.11.2017 19.26.11

  Et råd til Høie: Kvitt deg med inkompetansen i HOD og HDir. Skaff deg relevant og fersk kompetanse fra virkeligheten hos fagfolk og brukere. Da vil du ikke lenger fremstå som en klovn.

 • Årets leder 09.11.2017 10.59.59

  Helse Stavanger skal legge ned 12 sengeplasser på psykisk helse-er lederene gått heilt av skafte . Nå må styreleder Kvinnsland vise hvorfor han er blitt årets leder og komme på banen dette er og knuse dei svakeste og det kan umuligt være noe og være stolt over

 • Anonym 09.11.2017 10.23.54

  "If you cant count whats important, you make important what you can count" Dette innleder ofte et jag etter irrelevante tall fremfor å fokusere på helsevesenets tiltenkte funksjon. Man burde gå bort fra en slik ordning da den har vist seg over mange år å påvirke helsevesenets funksjon i negativ retning.

 • S:T 08.11.2017 22.22.03

  Kjersti Torpe bør ikke bruke Helse Bergen som noen sannhetsvitne spørsmålet er hvorfor helse bergen legger ned avd..det er ikke til nå noen plass sagt at det er p.g.a økonomien .

 • Kibamba 08.11.2017 16.58.37

  Jeg venter også på svar fra stortingspolitikerne angående rekruttering av LIS1. Trenger vi oss Nordmenn med utlandiske Navn å bytte navn våres for å få plass i en intervju i LIS1? Hvor mange Norske ungdommer med utlandiske navn venter til å få plass i legeturnus? Deres feil er at de ikke heter Olav, Bjarne, Håkon, Maria, Elisabeth. Kjære stortingsrepresentant kan dere se på urettferdig som skjer gjennom rekruttering av nye lege? Både norske ungdommer som ble født i utlandet og dem som er norsk føde av mora ( Maria og far Bjørn ) bør fullføre deres utdanning. Begge disse ungdommene har rett til å bygge våres land. Hvorfor oppstår det diskriminering? Noen etter at de har sendt søknad, får tilkalt på intervju på grunn av navn. Vi kan ikke bygge våres land med korrupsjon.

 • Arne Refsum 08.11.2017 18.53.56

  Avdelingssjef: Kibamba:Vi krever gode kunnskap i norsk muntlig og skriftlig, og vi ansetter de legene vi mener er faglig mest kompetente, helt uavhengig av kjønn, studiested i eller utenfor Norge. Lis1 som har jobbet som pleiemedhjelper, sykepleiervikar eller legevikar kommer jo selvfølgelig høyt opp i søkerbunken. Jeg har hatt både Raja,Rima,Saleh og Mina. Men det er hensynet til psienten som avgjør, ikke at det er synd på en Lis1 eller ikke.

Nyheter fra startsiden

AVGÅTT UNN-DIREKTØR FORTSETTER MED MILLIONLØNN

Krever nye regler for sykehusledernes arbeidsavtaler6

Organisering av hjerneslagbehandlingen

– Dette er medisinsk helt vilt3

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!