TAPTE: Spekter-benken under rettssaken i oktober. Til høyre prosjektdirektør Lars Haukaas. Foto: Anette Andresen

Spekter: Tar dommen til etterretning – inviterer legene til samarbeid

Spekter ønsker ikke å svare på om dommen i Arbeidsretten er et nederlag. Nå inviterer de Legeforeningen til møte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag ettermiddag ble det klart at Spekter tapte rettssaken mot Akademikerne.

Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, sier arbeidsgiverforeningen tar dommen til etterretning:

– Vi tar til etterretning at Arbeidsrettens flertall har kommet til at Stortinget ikke hadde gitt Rikslønnsnemnda tilstrekkelig klarhet i det lovmessige grunnlaget for å løse tvisten mellom Akademikerne/Legeforeningen og Spekter/helseforetakene i februar 2017. Arbeidsretten har derfor kommet til at tariffavtalen som Rikslønnsnemda fastsatte er ugyldig i sin helhet. Rikslønnsnemnda må derfor tre sammen igjen, uttaler Larsen.

Direktøren viser til en pressemelding som er sendt ut etter at dommen ble kjent mandag ettermiddag.

TILBAKE TIL NEMNDA: – Rikslønnsnemnda må derfor tre sammen igjen, merker kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter. Foto: Thomas T. Kleiven

– Vi viser til at Arbeidsdepartementet i september gikk til det uvanlige skritt å levere et skriftlig innlegg til Arbeidsretten i saken. Her sier Arbeidsdepartementet, som ansvarlig departement for arbeidsmiljøloven, arbeidstvistloven, lov om lønnsnemnd i arbeidstvister, samt institusjonene i den norske modellen, at Rikslønnsnemnda har samme kompetanse som partene selv når det gjelder å fastsette en tariffavtale, sier Larsen.

Se video med legepresidenten: - En viktig seier

Møte med legene
– Som Spekter hele tiden har sagt, vil helseforetakene innrette sin drift etter de beslutningene som Rikslønnsnemnda og Arbeidsretten kommer til. Vi tar derfor dommen til etterretning, og vil sette oss godt inn i den, før vi drøfter med helseforetakene og Akademikerne/Legeforeningen hva slags konsekvenser dommen skal få for driften av sykehusene. Helseforetakene kommer til å sørge for en forsvarlig pasientbehandling.

– Spekter vil invitere Akademikerne/Legeforeningen til et møte tirsdag 7. november for å diskutere konsekvensene av dommen på kort sikt, sier Larsen.

To prosjekter
– De regionale helseforetakene har iverksatt to prosjekter som skal se på henholdsvis arbeidstidsordningen og sykehuslegenes tariffavtaler fremover. Legeforeningen er invitert med i arbeidet.

Powered by Labrador CMS