Helsedirektoratet: – Vurderer justeringer

– Alle finansieringsordninger bærer med seg mulige insentiver til uønsket adferd, sier Helsedirektoratets Fredrik A.S.R. Hanssen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Omlegginger av finansieringssystemer vil alltid være krevende fordi en går fra ett system til et annet, i dette tilfelle fra takst til innsatsstyrt finansiering (ISF), sier Fredrik A.S.R. Hanssen, som er avdelingsdirektør for finansiering og DRG i Helsedirektoratet.

Dagens Medisin skriver at poliklinikker over hele landet melder om millioner i tapte inntekter etter innføringen av innsatsstyrt finansiering i psykisk helsevern - og rus-poliklinikkene. Fagfolkene mener dette vil ramme psykisk syke.

«Uønsket atferd»
– Dette er grunnen til at vi i 2017 har beholdt muligheten for å justere ordningen. Vi vurderer nå justeringer som vil sørge for at forutsetningen om budsjettnøytralitet på overordnet nivå blir ivaretatt, i samråd med de regionale helseforetakene. Dette skal sikre at omleggingen ikke medfører mindre penger for aktiviteten som utføres.

Fredrik A.S.R Hanssen i Helsedirektoratet sier de vurderer justeringer. Foto: Rebecca Ravneberg

– Det er de regionale helseforetakene som legger de økonomiske rammene for helseforetakene. Avdelinger og klinikker som er urolige for egen økonomi, bør ta dette opp i egen linje.

– Etter innspill fra helseforetak og fagmiljø foretas enkelte endringer i ISF for 2018 med sikte på å forbedre måten pasientbehandlingen grupperes og finansieres på.

– Alle finansieringsordninger bærer med seg mulige insentiver til uønsket adferd. Pasientens behov og hensynet til effektiv ressursbruk skal bestemme hvilken behandling som velges. Vi legger til grunn at helsepersonell og ledere i tjenesten følger dette opp, sier Hanssen.

Økt datakvalitet
– Det er viktig å presisere at gjennom ISF gjøres deler av finansieringen avhengig av hvor mange, og hva slags, pasienter som mottar behandling.

– Dette er ikke et system for detaljert kostnadsrefusjon på enkeltpasientnivå. ISF-refusjonen baseres på data om pasientbehandling rapportert til Norsk pasientregister. Helsedirektoratet er glad for å se at datakvaliteten har økt betydelig i 2017, etter god innsats fra virksomhetene. Dette gir muligheter for god styring og videre utvikling av finansieringsordningene.

Hanssen viser til at analysesjef Torgeir Grøtting ved Sykehuset Vestfold påpeker behovet for økt forløpsorientering i måten aktiviteten i sykehusene måles på.

– Dette er helt i samsvar med Helsedirektoratets vurderinger, blant annet i en rapport fra i mars, der vi legger frem vurderinger av hvordan finansieringsordningen bør videreutvikles på lengre sikt. 

HOD: – Krevende

– Inntil 2017 har psykisk helsevern og rusbehandling blitt holdt utenfor innsatsstyrt finansiering. Det er på høy tid at denne delen av helsetjenesten blir innlemmet i den samme finansieringsordningen som resten av tjenesten, uttaler statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). 

– Men det er alltid krevende å gå fra ett finansieringssystem til et annet. Derfor har Helsedirektoratet mulighet til å justere i ordningen dersom den viser seg å slå uheldig ut for pasientene, og dersom forutsetningen om budsjettnøytralitet på regionalt nivå ikke er oppfylt.

Erlandsen viser til foreløpige analyser fra Helsedirektoratet til og med andre tertial 2017, som kan tyde på at det er utbetalt mindre enn forutsatt. 

– Dersom dette viser seg å stemme, vil det bli foretatt justeringer. Direktoratet og de regionale helseforetakene er i dialog om mulige justeringer for 2017. 

Følger med
– Vi følger tett med på omleggingen. Pasientens behov skal være styrende for hvilken behandling som velges, og det er viktig at finansieringsordningene støtter opp under helhetlige pasientforløp og tverrfaglig samarbeid. Helsedirektoratet jobber på lengre sikt med å videreutvikle finansieringsordningene for å møte dette.

– Ved omleggingen til ISF i 2017 var det forutsatt at omleggingen skulle være budsjettnøytral: Det vil si at staten skal utbetale like mye i 2017 som i 2016 når det korrigeres for forskjeller i aktivitetsnivå og lignende. Noen midler ble for 2017 også overført fra den aktivitetsbaserte finansieringen til de regionale helseforetakenes basisbevilgninger. Dette må det også korrigeres for i vurderingen av om forutsetningen om budsjettnøytralitet er oppfylt, sier Erlandsen.

Powered by Labrador CMS