Trude Basso mener egenhendig erfaring fra arbeid i helsevesenet hadde vært en udiskutabel kompetanse i den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Lasse Moe

Etterlyser helsepersonell i HOD-ledelsen

– Det må være en kjempestyrke for en politisk ledelse å inkludere noen som har nylig personlig erfaring med å jobbe i dette systemet. Både fordi de vet hvor det lugger, men også fordi de vet hva som fungerer, sier Trude Basso. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg mener ikke at alle i den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet skal ha erfaring fra arbeid i helsevesenet, men jeg tror de hadde tjent mye på å i det minste ha én som nylig har arbeidet på gulvet.

Det sier Trude Basso, lege spesialisering i ortopedisk kirurg ved St. Olavs hospital, og redaktør for yngreleger.no

Siviløkonom og rettsviter
I et innlegg på nettopp yngreleger.no, påpeker Basso om at den eneste med personlig erfaring fra arbeid i helsevesenet i den politiske ledelsen i HOD, trådte ut av klinikken for over 20 år siden. Dette er Anne Grethe Erlandsen. Statssekretæren er utdannet sykepleier, og jobbet også som det inntil for 20 år siden. Etter det har hun hatt lederstillinger i spesialist- og primærhelsetjenesten, frem til hun ble utnevnt som statssekretær i 2013.

I tillegg til Erlandsen er også Maria Jahrmann Bjerke (H) og Line Miriam Strandberg (Frp) utnevnt som nye statssekretærer. Jahrmann Bjerke er utdannet rettsviter og kommer fra stillingen som politisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe og var konstituert som statssekretær i HOD i 2016. Sandberg kommer fra stillingen som reiselivssjef for Destinasjon Senja og har sittet i styret for helse nord RHF i 11 år.

Helseminister Bent Høie, er uenig i kritikken fra Basso. Foto: Arkivfoto

Høie har også utnevnt Saliba Andreas Korkunc (H) som politisk rådgiver. Han er utdannet siviløkonom.

– Udiskutabel kompetanse
«Pasientens helsevesen er best der helsearbeidere blir værende og bygger erfaring fordi de har rammer som tilrettelegger for å møte pasienter på en måte som oppleves som god. Man kan ikke lese seg til gode mellommenneskelige egenskaper, og man må selv erfare hva som skal til for å yte god helsehjelp. Egenhendig erfaring fra arbeid i helsevesenet er en udiskutabel kompetanse», skriver Basso i innlegget.

Hun utdyper overfor Dagens Medisin:

– Helsevesenet er stadig i endring, og ser helt annerledes ut i dag enn det gjorde for 10 år siden. Jeg tenker at det må være en kjempestyrke for en politisk ledelse å inkludere noen som har personlig erfaring med å jobbe i dette systemet, enten det er i primærhelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten. Både fordi de vet hvor det lugger, men også fordi de vet hva som fungerer, sier Basso.

– Feil fremstilling
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) avviser kritikken.

– Den helsefaglige kompetansen har vi i departementet fra før, og i tjenesten. Det er den kompetansen politisk ledelse er avhengig av for å gjennomføre og utvikle politikk. Det er ikke tradisjon i Norge for at man skal ha faglig tilknytning til det området man har politisk ansvar for, sier Høie.

Da Høie først inntok helseminister-posisjonen i 2013 hadde han med seg de to sykepleierne og én psykiater på laget. Etter noen utskiftninger, der Frode Gaasland Hestnes kom inn, var alle statssekretærene i en periode sykepleiere. Til Sykepleien.no uttalte han da at dette var en «styrke for laget».

Nå er det bare Anne Grethe Erlandsen igjen med helsefaglig bakgrunn i den politiske ledelsen i HOD. Høie ser ikke på dette som en svakhet.

– Det blir feil å nærmest fremstille statssekretærene og rådgiveren som uten helsepolitisk erfaring. Tvert imot har Maria Jahrmann Bjerke jobbet hos fylkeslegen i Oslo og Akershus, mens Miriam Sandberg har sittet 11 år i styret i Helse Nord, i tillegg til å ha jobbet med helsepolitikk i en kommune. Saliba Andreas Korkunc har i 2,5 år jobbet som politisk rådgiver for helsebyråden i Bergen, og kjenner primærhelsetjenesten godt fra en sentral posisjon i en stor kommune, sier Høie om medarbeiderne sine.

– Går glipp av noe
Han viser også til at sykepleierutdannede Erlandsen jobbet ved Sykehuset Østfold helt frem til hun kom inn som statssekretær i 2013.

– Dette er en samlet politisk ledelse som har bredt kontaktnett inn i helsetjenesten med folk som daglig er ute og jobber i tjenesten. Samtidig har de lang samlet erfaring fra ulike deler av ledelsen i helsetjenestene, sier Høie.

– Ville det vært en styrke om noen hadde fersk erfaring fra helsetjenesten?

– Statssekretærer blir tilsatt etter en samlet vurdering, der veldig mange forhold spiller. Å ha hatt noen direkte fra tjenesten ville vært en fordel, men må vurderes opp mot andre forhold. Jeg mener at vi har en politisk ledelse som har veldig god og bred erfaring fra helseområdet, sier Høie.

Trude Basso påpeker at det er stor forskjell på å jobbe i en administrativ stilling i helsevesenet og det å jobbe med pasientbehandling.

– Da har du en uvurderlig erfaring fra der det faktisk skjer. Jeg tror virkelig HOD går glipp av noe ved å ikke ha noen med den erfaringen og innsikt i det daglige arbeidet med pasientbehandling i ledelsen. Det ville vært en vinn-vinn-situasjon, avslutter hun. 

Powered by Labrador CMS