GRELL KONTRAST: – Forslaget om å flytte DPS til kommunalt nivå står i grell kontrast til å fjerne den urimelige ulikheten mellom psykisk helsevern og somatikk, mener Ulrik Fredrik Malt, leder av Norsk psykiatrisk forening. Foto: Vidar Sandnes Foto:

– Dette innebærer en nedprioritering av psykisk helsevern

– Forslaget om at kommunene overtar ansvar og drift av DPS-ene vil svekke kvaliteten på tilbudet til de pasientene som trenger det mest, mener leder av Norsk psykiatrisk forening.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgsdepartementet åpner nå for at opptil 30 kommuner kan få ansvar for å drive distriktpsykiatriske sentre (DPS), som i dag er en del av spesialisthelsetjenesten.

Blant andre Legeforeningen og Norsk Psykologforening er sterkt kritiske. Det er også psykiaterne.

– Norsk psykiatrisk forening mener at forslaget om å la kommunene overta ansvar og drift av distriktpsykiatriske sentre i praksis vil innebære en de facto nedprioritering av psykisk helsevern og kvaliteten av tilbudet til de pasienter som trenger det mest, sier leder av Norsk psykiatrisk forening, Ulrik Fredrik Malt til Dagens Medisin.

Innen somatisk medisin er det en selvfølge at pasienter som ikke kan håndteres på et primært kommunalt nivå kan henvises til sykehuspoliklinikker Ulrik Fredrik Malt, leder av Norsk psykiatrisk forening

Les hva leder av Overlegeforeningen sier: – En sårbar del av spesialisthelsetjenesten rammes

«Urimelig ulikhet»
Psykiater-lederen mener Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) først og fremst bør konsentrere seg om å gi pasienter med kompliserte psykiske lidelser som er vanskelig å behandle et tilbud på lik linje med det en tilsvarende pasientgruppe innen somatikken har.

– Forslaget om å flytte DPS til kommunalt nivå står i grell kontrast til å fjerne den urimelige ulikheten mellom psykisk helsevern og somatikk. Ulikheten understreker at HOD, i motsetning til hva som blir sagt, ikke ser behovet for å gi pasienter med psykiske lidelser det samme tilbudet som pasienter har i somatisk medisin.

– HOD sitt forslag ser ut til å bygge på en forståelse om at psykiske helseproblemer i alt vesentlig kan håndteres på et primærlinjenivå – i motsetning til annen medisin hvor det er allment akseptert at det også er behov for spesialistkompetanse på et høyere nivå, sier Malt.

Avhengig av kommuneøkonomi
Han viser til at grunnen til at staten overtok spesialisthelsetjenesten var de store forskjellene i fylkeskommunenes økonomi.

– Erfaringene fra land som har kommunalisert barne- og ungdomspsykiatrien viser at tilbudet varierer veldig, avhengig av bostedskommune. Hvis alternativet er å flytte DPS-ene over til kommunene, vil finansieringen i stor grad være avhengig av kommunenes økonomi, og vil føre til at kompetansen og dermed kvaliteten på det psykiske helsevern vil variere fra kommune til kommune.

Ifølge Malt har mange DPS i dag betydelig mangel på høyt kvalifiserte fagfolk.

– Ved å flytte DPS-ene vil det dermed bli enda vanskeligere å rekruttere kompetente fagfolk. Skal kvaliteten på det psykiske helsevern økes, bør derfor det polikliniske tilbudet styrkes med tilførsel av høyt kvalifisert arbeidskraft til DPS-ene.

Kompetanse
Psykiaterne mener at flytting av DPS-ene også vil ha andre uheldige konsekvenser:

– Det vil innebære at det ikke lenger er poliklinikker med høyere kompetanse å henvise pasienter til i tilfeller som ikke kan løses på kommunalt nivå. Norsk psykiatrisk forening kan ikke forstå at dette innebærer å styrke det psykiske helsevern slik helseministeren ønsker, sier Malt og legger til:

– Innen somatisk medisin er det en selvfølge at pasienter som ikke kan håndteres på et primært kommunalt nivå kan henvises til sykehuspoliklinikker og eventuelt videre til poliklinikker ved universitetssykehus. Tilsvarende tilgang på økende kompetanse for spesielle problemstillinger finnes ikke innen psykiatrien i dag.

En annen organisering
Norsk psykiatrisk forening mener der er grunnleggende feil å organisere det psykiske helsevern på en annen måte enn i somatisk medisin.

– Kropp og psykiske lidelser henger sammen. Det psykiske helsevern må derfor i mye større grad enn i dag samarbeide, noe som blant annet også krever fysisk nærhet og en felles organisering som fremmer samarbeid, sier Ulrik Fredrik Malt.

Powered by Labrador CMS