KOLS-TEAMET: Overlege Bjarte Nore, dataekspert Kjell Garatun-Tjeldstø, dataekspert Karl-Erik Moberg og overlege Bernt Aarli i KBB Medic AS står bak kolshjelpen.no. Foto: Privat

Leger lanserer nettverktøy for kolspasienter

Lungespesialistene bak kolskalkulatoren for leger, lanserer nå nettsiden «kolshjelpen» for pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NY NETTSIDE: På Kolshjelpen.no kan pasienter kan få behandlingsråd skreddersydd sitt eget sykdomsbilde. Skjermdump fra Kolshjelpen.no

– Som lungespesialister har vi sett oss lei på at kolspasienter underdiagnostiseres og underbehandles. Vi møter altfor ofte på uavklarte, ubehandlede og direkte feilbehandlede pasienter, sier lungespesialist Bjarte Nore, overlege ved Bergen legevakt og daglig leder i KBB Medic AS.

Sammen med Bernt Aarli, overlege og forsker på Haukeland universitetssjukehus,  har han tidligere utviklet kolskalkulator.no, som kan gjøre det enklere for allmennlegene å følge retningslinjene for kolsbehandling. Nå henvender de seg til pasienter gjennom nettsiden kolshjelpen.no.

– En pasient som kjenner sin sykdom og vet hvilken behandling han bør ha vil kunne oppnå tydelig bedre behandlingsresultater, sier Nore.

Gir råd
På nettsiden kan alle sjekke om man er i risikosonen for kols, og dermed om man bør oppsøke lege. Kolspasienter kan følge med på sin egen sykdom og se om behandlingen de får er i tråd med gjeldende anbefalinger.

– Det er på høy tid at kolspasientene får en mulighet til å sjekke seg selv, og overprøve at de virkelig får oppdatert og kvalitetssikret behandling. Dette vil vi oppnå med Kolshjelpen.no, sier Nore.

Nettsiden gir råd om bruk av pustemedisiner, trening, vaksiner – og ikke minst om røykeslutt, som Nore understreker er det aller viktigste tiltaket.

1. november lanserer Landsforeningen for hjerte- og lungesyke en nasjonal kampanje for at flere med kols skal få diagnose og behandling. Samme dag lanseres kolshjelpen.no, som er finansiert av midler fra LHL via Extrastiftelsen.

Får dårlig oppfølging
Nore forteller at de har jobbet med nettsiden i cirka et halvt år. De har støttet seg på erfaringene fra kolskalkulator.no, som siden 2014 har hatt over 15.000 innlogginger.

Mellom 250.000-350.000 i Norge anslås å ha kols, og mange er ikke klar over det selv. Nylig viste det nasjonale helseatlaset for kols at én av tre kolspasienter blir for dårlig fulgt opp. Dagens Medisins gjennomgang av myndighetenes innsats mot ikke-smittsomme sykdommer viste at minst er gjort på kolsområdet, der bare 2 av 18 tiltak er gjennomført i en fireårsperiode.

Bjarte Nore viser til at de nasjonale faglige retningslinjene for diagnostisering av kols fra 2012, er utdatert. Samtidig øker utvalget av kolsmedikamenter og inhalatorer. Dette gjør at mange kolspasienter ikke får riktig behandling eller oppfølging, ifølge lungelegen.

– Svært mange bruker inhalatoren feil, og mange mottar kun deler av behandlingstilbudet de burde ha hatt, sier Nore.

Åpner for forskning
Kolshjelpen.no inneholder blant annet videoer om riktig bruk av pustemedisinen som pasienten oppgir å bruke. Lungelegene bak nettsiden håper at pasientene med dette kan bli «kaptein på egen skute».

I tillegg ser de for seg at anonyme tall fra bruk av Kolshjelpen.no skal kunne brukes til forskning.

– Ved høy bruk vil data fra kolshjelpen.no om røykevaner og symptombyrde gi verdifull innsikt om kolsepidemiologien i norsk allmennpraksis, sier Nore.

Anonyme data vil bli delt kostnadsfritt med helsemyndighetene, mens legemiddelindustrien vil måtte betale for å få innsyn i statistikken. Slik planlegger legene å finansiere vedlikehold av tjenesten, slik at den kan fortsette å være en gratistjeneste for leger og pasienter. Neste år planlegger legene en hjelpeside for astma rettet mot både leger og pasienter. 

Powered by Labrador CMS