Karl-Ivar Lorentzen og Cato Kjærvik, henholdsvis avtroppende og påtroppende leder i Norsk ortopedisk forening, under foreningens årlige høstmøte. Foto: Vilde Baugstø

Ortopedene er opptatt av å sikre standarden på utdanningen

– Det virker ulogisk at myndighetene etablerer et helseatlas for å redusere variasjon, mens på den andre siden vil de ha fragmenterte kurs. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

(Oslo): Norsk ortopedisk forening (NOF) arrangerer denne uken sitt årlige høstmøte. I år er det over 700 påmeldte, ny rekord.

– Vi er 1000 ortopeder i Norge, så dette er en vanvittig god oppslutning, sier påtroppende leder i NOF, Cato Kjærvik overlege ved Kirurgisk og ortopedisk klinikk ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

Kjærvik ble valgt inn som leder i foreningen under årsmøtet som også fant sted under høstmøtet. Han overtar ledervervet etter Karl-Ivar Lorentzen som er avdelingsleder ved ortopedisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Lik standard
De to er ikke i tvil om hva som blir det viktigste for foreningen å jobbe for fremover.

– Det er den nye spesialistutdanningen av leger og å sikre kvaliteten på ortoped-utdanningen over hele landet. Vi har hatt en utdanningsmodell som har fungert bra, med klare og forskriftsfestede læringsmål, som nå kan bli erstattet med læringsaktiviteter som ikke er forskriftsfestede. Da kan vi stå i en situasjon hvor det er opp til sykehusene å bestemme innholdet, sier Kjærvik og fortsetter:

– Vi ønsker en lik standard på utdanningen i hele Norge.

Ortopedenes frykt er at det skal bli en åpning for å vurdere spesialistenes kompetanse ut fra skjønn.

– Da kan man i verste fall godkjenne folk med smalere kompetanse bare fordi man trenger en spesialist, påpeker Kjærvik.

Ønsker ikke fragmenterte kurs
Karl-Ivar Lorentzen understreker at dette er en problemstilling som alle de kirurgiske spesialitetene står overfor.

– Det står et stort slag i alle de kirurgiske miljøene, alle er opptatt av å bevare kvaliteten i utdanningen, sier han.

Av samme grunn ønsker heller ikke foreningen at de fire regionale helseforetakene (RHF-ene) skal ha ansvaret for kursene som spesialistene skal gjennom.

 – Vi er redde for at man da vil få flere varianter av kursene i hver region. Vi ønsker nasjonale kurs for å sikre samme standard, men også fordi det er viktig å bygge nettverk mellom fagmiljøene, sier han.

Kjærvik er enig:

– Vi ønsker ikke den fragmentering av fagmiljøet. Jeg må si jeg syns det er spesielt at helsemyndighetene på den ene siden etablerer et helseatlas for å redusere variasjon, mens på den andre siden vil de ha fragmenterte kurs. Det virker ulogisk. 

Powered by Labrador CMS