TIDLIG EFFEKT: – Ved rekrutteringen til studien var omtrent femti prosent av pasientene allerede kognitivt svekket, forteller forsker og overlege Cecilie Osman Jacobsen ved Stavanger universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

– Nesten halvparten av pasientene hadde kognitiv svekkelse ved start

Norsk tiårsoppfølging om kognitiv svekkelse hos MS-pasienter sjekket kognitive tester på telling, prosessering og hukommelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PARIS (DAGENS MEDISIN): Et av de norske bidragene på ECTRIMS denne uken, er en studie på kognitiv svekkelse av multippel sklerose-pasienter (MS) over en tiårs periode.
Konstituert overlege og forsker Cecilie Osman Jacobsen ved Stavanger universitetssykehus, la under kongressen frem data fra studien, som viste at 46 prosent av pasientene ble klassifisert med svekket funksjon ved studiens start.
– Ved rekrutteringen til studien var omtrent femti prosent av pasientene allerede kognitivt svekket. Deretter hadde de omtrent parallelle kurver over ti år, som dalte sakte nedover, sier Jacobsen til Dagens Medisin.
Studien er en del av doktorgradsarbeidet til Jacobsen ved Universitetet i Bergen.
– Undersøkte 74 pasienter
81 norske pasienter ble undersøkt med MR for å måle ulike former for hjerneatrofi. 74 av disse ble inkludert for å delta i kognitive funksjonstester ved studiestart og etter 5 og 10 år.
Av abstraktet til studien går det frem at kognitiv svekkelse ble definert som å skåre 1.5 under standardavviket fra en matchet kontrollgruppe, på to av fire tester ved studiens oppstart. Slik ble pasientene delt inn i to grupper, enten som kognitivt svekket eller ikke svekket.
– Vi klassifiserte pasientene som kognitivt svekket eller intakt på bakgrunn av de kognitive testene. Grensen ble satt etter andre internasjonale studier på dette temaet, sier Jacobsen.
Sammenlignet med MR-bilder
Studien undersøkte MR-bilder av alle pasientene. Av dem som var klassifisert som kognitivt svekket, hadde signifikant mange mindre totalt hjernevolum og flere skader enn den delen av pasientene som ikke ble definert som kognitivt svekket.
– Vi fant lavere totalt hjernevolum på baseline (ved studiens første målepunkt) i pasientgruppen klassifisert som kognitivt svekket. Det var tap av grå hjernesubstans og også større lesjonsvolum i denne gruppen, forklarer forskeren.
– Svekkes tidlig i sykdommen
Studien viser at pasientene definert som kognitivt svekket ved studiestart hadde omtrent samme forløp over 10-års oppfølgingen som pasientene som ble definert som kognitivt intakt ved studiestart.
Jacobsen forklarer at man må ta med i betraktning at mange av pasientene i studien hadde hatt sykdommen i over ti år.

– Siden studien startet opp mellom 1999-2001, og da hadde mange av disse brukt mye lenger tid enn pasienter bruker i dag, på å få en MS-diagnose. Vi har blant annet sett på studier presentert her i dag at kognitiv svikt oppstår ved de tidligste stadiene av MS-sykdom, løfter hun frem.

Oppgitte interessekonflikter: Studieforfatterne har mottatt støtte fra Novartis.

Powered by Labrador CMS