Stort møte om utfordringer ved flere MS-behandlinger

Overlege Trygve Holmøy løfter frem noen av studiene som ble presentert på dagens møte om utfordringer med MS-behandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PARIS (DAGENS MEDISIN): En av hovedsesjonene i dag på ECTRIMS-kongressen handlet om utfordringer ved medikamentell behandling av pasienter med multippel sklerose (MS).
Overlege Trygve Holmøy ved Akershus universitetssykehus løfter frem flere nye opplysninger han synes er interessante fra presentasjonene.
– Det ble lagt frem interessante data om natalizumab (Tysabri), fingolimod (Gilenya) og teriflunomid (Aubagio), hvor vi har store utfordringer rundt hvordan vi skal behandle kvinner som planlegger graviditet, sier Holmøy, som også er professor ved Universitetet i Oslo.

– Interessant om medikamenter
Han peker også på at det ble diskutert bivirkninger ved flere medikamenter, blant annet daclizumab (Zinbryta) og alemtuzumab (Lemtrada).

– Det var veldig interessant hva de sa om listeria-bakterier ved Lemtradabehandling. Det har vi opplevd i Norge. Der har britene hatt et dødsfall, de har hatt en litt annen tilnærming enn den som vi har anbefalt. Så det er noe vi må gå gjennom å tenke på om vi skal gjøre på samme måten.

Foreslo antibiotikaprofylakse
De britiske MS-forskerne har blant annet foreslått å gi profylaktisk behandling med antibiotika før behandling med alemtuzumab. Holmøy forklarer at de ikke har gjort det i Norge, men heller oppfordret til å avstå fra ubehandlet mat.
– Vi får se om vi bør legge oss på samme linje som britene, sier han.

Gå tilbake til toppen av saken for å se hele intervjuet med Holmøy.

Graviditetsutfordringer
Holmøy vil holde et innlegg om utfordringer ved MS-behandling på det kommende DM Arena-møtet om MS, 9. november. Overlegen vil på møtet blant annet snakke om utfordringer som følger av å ta mødre av medikamentel behandling med god effekt.

Oppgitte interessekonflikter: Holmøy opplyser å ha mottatt foredragshonorar og forskningsstøtte fra de fleste legemiddelselskap som jobber med MS-legemidler. 

Powered by Labrador CMS