KOMMENTERER: – Studien viser at effekten av alemtuzumab holder seg godt over tid, sier Hanne Flinstad Harbo, overlege i nevrologi ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo. Foto: Lasse Moe

– Effekten holder seg godt over tid

Oppfølgingstall på rundt tre hundre MS-pasienter som fikk behandling med alemtuzumab ble presentert i Paris. 47 prosent av pasientene fikk kun de to vanlige dosene ved oppstart av behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PARIS (Dagens Medisin): Under ECTRIMS-kongressen i Paris ble det i dag presentert 7-års data på behandling av pasienter med attakkpreget multippel sklerose (MS) som fikk behandling med alemtuzumab (Lemtrada).
Den såkalte TOPAZ-studien er en oppfølgingsstudie som inkluderte 317 pasienter fra den opprinnelige CARE MS II-studien.
Et legemiddel som brukes i det som tradisjonelt sett sees på som andrelinjebehandling i Norge.

– Vil fortsette
De fleste av de 338 pasientene som gjennomførte Care-MS II studien ble videreført til Topaz-studien. 94 prosent av disse gjennomførte studien, viser abstraktet som ble presentert i dag.
– Alle hadde anledning til å delta, presierer førsteforfatter og nevrolog Barry Singer ved Missouri Baptist Medical Center i St. Louis til Dagens Medisin
– Vi vil fortsette studien i fem år til dersom vi får midler, opplyser han.

FØLGER OPP: Nevrolog Barry Singer presenterte en poster om sin artikkel av syvårsoppfølgingen av pasienter i Topaz-studien, i Paris. Foto: Lasse Moe


– Vedvarende effekt
– Studien viser at effekten av alemtuzumab holder seg godt over tid, klinisk og ved MR-kontrollene, sier Hanne Flinstad Harbo, overlege i nevrologi ved Oslo universitetssykehus.
– Det er viktig for pasientene at effekten vedvarer. Det er også viktig at bivirkningsprofilen er den samme som vi har informert de om. Det viser studien. Dette er viktige opplysninger når man tar i bruk nye medikamenter, sier Harbo som også er professor ved Universitetet i Oslo.
Hun påpeker at det er rapportert enkelttilfeller med alvorlige bivirkninger som infeksjoner og nyreproblem med alemtuzumab fra klinisk bruk, men at de inntreffer sjelden.

47 prosent fikk to behandlinger
Oppsummeringen av studien viser at 69 prosent av pasientene ikke viste klinisk sykdomsforverring og at 73 prosent av deltakerne i studien hadde stabil eller forbedret EDSS (Expanded Disability Status Scale).
Forskerne skriver i abstraktet til studien at denne effekten ble oppnådd, samtidig som at 47 prosent av deltakerne i studien ikke fikk flere doser av alemtuzumab eller annen medikamentell behandling enn de vanlige to rundene med terapi det første året.
Studien var designet slik at dersom pasientene opplevde attakker eller viste sykdomsforverring på MR, så ville de få tilbud om en ny runde med medikamentell behandling.

– Ikke overraskende
– Det er en andel av pasientene som må ha en eller to ekstra behandlinger i løpet av perioden. Det er ikke så overraskende at noen pasienter må ha påfyll og at ikke medikamentet fungerer til evig tid, sier Harbo.
Hun peker på at man også ofte observerer det samme, ved bruk av andre medikamenter
– Dersom vi tar vekk medisinen så kan sykdommen blusse opp, eller være stabil.
Harbo viser også til at det ble presentert gode data i et annet abstrakt fra samme studie, som viste at det var vedvarende reduksjon i hjerneatrofien til pasientene som ble observert.

Studien har mottatt støtte fra Bayer og Sanofi. Artikkelforfatterne har mottatt foredragshonorar fra en rekke legemiddelselskaper.

Opplyste interessekonflikter: Hanne Flinstad Harbo opplyser å ha mottatt foredrags– og rådgivningshonorar fra alle legemiddelselskapene som jobber med MS-behandling og fri forskningsstøtte fra Novartis.

Powered by Labrador CMS