U-LANDSARBEID: Allmennlege Anders Seim har siden 2001 jobbet utelukkende med organisasjonen Health and Development International (HDI), som han har grunnlagt. Foto: Privat

Ble hedret for sin kamp mot sykdommer i Afrika

Anders Seim fikk nylig Nasjonalt senter for distriktsmedisins hederspris for sin innsats.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PRISVINNER: Helen Brandstorp fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin overrekker prisen til Anders Seim. Foto: Tove Rutle

Seim mottok hedersprisen Anders Forsdahls pris under festmiddagen på Nidaroskongressen i Trondheim.

Han fikk den for sin legegjerning innen internasjonal distriktsmedisin, der han siden slutten av 80-tallet har jobbet for å eliminere neglisjerte og utryddbare sykdommer i den tredje verden.

Overveldet
Anders Seim selv sier til Dagens Medisin at han ble helt overveldet over å få prisen.

– Jeg ante ikke at jeg skulle få denne prisen, og ble faktisk helt stum. Svært hyggelig, sier Seim.

Gode resultater
Han har jobbet for å utrydde guineaorm og lymfatisk filariasis (elefantsyke). Han har også arbeidet for å hindre at kvinner blør i hjel under fødsler, eller får fødselsfistler.

– Og han har forbløffende gode resultater. Det er vanskelig å fatte hvordan det er mulig at en norsk allmennpraktiker fra Nesodden tar på seg så store oppgaver som dette, og også måten han gjennomfører dem på, sier Rygh, som sammen med Elise Klouman foreslo at Seim burde få prisen.

Åpner dører
Metoden innebærer at lokale frivillige gis regelmessig opplæring og veiledning, datainnsamling og overvåkning av resultater.

– Seim får åpnet døren til lokalsamfunn gjennom samarbeid med nasjonale myndigheter, mens intervensjonen utføres av lokale frivillige som er nærmest helseproblemet. Det å mobilisere de lokale ressursene i folkehelsearbeid er noe vi kan lære av også i Norge, sier Rygh.

Hun mener Seim har evnen til å kommunisere og engasjere andre for det han tror på, både lokalbefolkning og de store beslutningstakerne som sitter på makt og midler.

Smerter
Seim drev i mange år med dette arbeidet i tillegg til sin praksis, siden 2001 har han jobbet utelukkende med organisasjonen Health and Development International (HDI), som han har grunnlagt.

Guineaormen er en parasitt som kommer inn i kroppen via drikkevann. Den kan bli meterlang, og tar seg ut av kroppen igjen gjennom huden. Dette er en svært smertefull prosess.

Sugerør
Det forebyggende arbeidet besto blant annet i å gi folk et sugerør å filtrere forurenset drikkevann med. HDI har distribuert 9 millioner sugerør i Sudan. I 2016 hadde 25 mennesker guineaorm, mot 3,5 millioner for 30 år siden.

– Sugerørene har bidratt til nedgangen i denne sykdommen. Men det var også viktig å få de syke til å holde seg unna vannkildene, slik at ikke ormen forurenset vannet med nye larver. Mange bruker også tøystykker for å rense vannet, det viktige er å unngå å få larvene inn i kroppen, forklarer Seim.

Årlig medikamentdose
Elefantsyke skyldes en parasitt som spres via mygg og skader lymfesystemet og fører til uførhet for millioner av mennesker. Bekjempelse av elefantsyken har foregått ved å gi en årlig medikamentdose.

– Sykdommen er invalidiserende og sosialt ødeleggende. HDI har bidratt til bekjempelsen av den, og i Togo, der HDI har vært helseministeriets hovedstøttespiller, er sykdommen nå borte.

Unngå fistler og blødninger
Seim og HDI er nå i gang med å forhindre blokkert fødsel i Niger, for å unngå dødsfall og fødselsfistler. En kvinne og en mann er blitt utdannet i hver landsby i prosjektområdene. Prosjektet har pågått siden 2008.

– De har lært at solen aldri må stå opp to ganger over en kvinne i fødsel før barnet er ute, og dette har gitt gode resultater. Selv om disse menneskene er analfabeter så ser de når det er soloppgang, og når en kvinne er i fødsel, sier Seim.

Kan forebygges
2 millioner kvinner i verden har fødselsfistler.

– Men vi ser at vi kan forebygge også denne typen lidelser. Dødeligheten er redusert, og nå har vi også fått til å forebygge og behandle de alvorlige blødningene, sier Seim.

– Det er viktig å engasjere lokalbefolkningen for å få noe gjort, det trenger ikke koste enorme summer. Og de lokale helseministeriene må være involvert, etter vår erfaring, sier han.

Powered by Labrador CMS