EFFEKT: – Pasientene har like god effekt av legemiddelet, uavhengig av hvilke legemidler de har fått tidligere, sier overlege Fredrik Schjesvold ved Oslo universitetssykehus. Arkivfoto: Lene Sørøy Neverdal Foto:

– Dette er en veldig viktig avgjørelse for disse pasientene

– For første gang har vi et antistoff som brukes ved myeolomatose, sier OUS-overlege Fredrik Schjesvold, leder av Oslo myelomatosesenter.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag var andre gang et legemiddel til behandling av myelomatose (benmargskreft) fikk ja til bruk av Beslutningsforum.

Daratumumab (Darzalex) kan nå innføres som tredjelinjebehandling eller senere behandling av tilbakevendende og refraktær benmargskreft – eller i kombinasjon med bortezomib og deksametason til voksne pasienter som har fått minst én tidligere behandling.

For oss som driver et studiesenter er det veldig viktig å kunne tilby god behandling også til de pasientene som ikke kan delta i studier. Fredrik Schjesvold, overlege ved OUS og leder av Oslo myelomatose senter

Uavhengig av tidligere behandling
Overlege Fredrik Schjesvold ved Oslo universitetssykehus og leder av Oslo myelomatose senter, er ikke overraskende glad for at Beslutningsforum sa ja til bruk av Darzalex.

– Dette er en veldig viktig avgjørelse for disse pasientene. Daratumumab er ikke bare et veldig godt medikament, men det tilføyer noe nytt ved at det har en annen virkningsmekanisme. Dette er et antistoff, og det første gang vi har et antistoff som brukes ved myeolomatose. Pasientene har like god effekt av legemiddelet, uavhengig av hvilke legemidler de har fått tidligere, sier Schjesvold til Dagens Medisin.

Han forteller at han har pasienter som har ventet på avgjørelsen i Beslutningsforum.

– Disse starter med behandlingen nå. For oss som driver et studiesenter er det veldig viktig å kunne tilby god behandling også til de pasientene som ikke kan delta i studier, poengterer Schjesvold.

Noen pasienter i Norge har allerede fått daratumumab gjennom ordningen kalt compassionate use.

– En god del har jo fått dette gjennom denne ordningen, men det har vært selekterte pasienter og det har vært en skjevfordeling av hvilke sykehus som har gitt det. Så jeg tror dette er en god og riktig avgjørelse fra Beslutningsforum, legger Schjesvold til.

Trosset SLV-anbefaling
I august sa Beslutningsforum ja til det første medikamentet som har vært vurdert i systemet for nye metoder. Ja til bruk ble gitt til tross for at det Statens legemiddelverk (SLV) i sin metodevurdering konkluderte med at legemiddelet lå i øvre sjikt av det som regnes som kostnadseffektiv behandling.

Denne gangen konkluderte også Legemiddelverket med at legemiddelet trolig ikke er kostnadseffektivt. Beslutningsforum mente imidlertid det var viktig å ta det i bruk ved norske sykehus.

Aktuelt for cirka 180
Årlig får cirka 380 personer i Norge benmargskreft, og om lag 80 prosent vil få behandling for tilbakefall.

På den store kreftkongressen ASCO i USA i fjor ble det lagt frem resultater fra en randomisert fase 3-studie. Tilbakefallspasienter som fikk Darzalex i tillegg til kombinasjonsbehandling med bortezomib (Velcade) og deksametason, hadde 61 prosent lavere relativ risiko for progresjon av sykdommen enn kontrollgruppen som ikke fikk Darzalex.

Les saken fra ASCO-studien: Reduserte risikoen for progresjon

Basert på registerdata og klinisk erfaring, vil cirka 180 benmargskreft-pasienter i Norge være aktuelle for behandling med Darzalex, ifølge Legemiddelverket.

Oppgitte interessekonflikter: Fredrik Schjesvold oppgir at han har mottatt forskningsstøtte og honorar fra Janssen, som markedsfører Darzalex.

Powered by Labrador CMS