KAN FOREBYGGES: Lungekreft er en av de kreftformene det er enklest å forebygge. Åtte av ti tilfeller skyldes bruk av tobakk. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Flere overlever lungekreft

– Det er svært positivt å se den gode utviklingen i overlevelse på lungekreft, sier Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

22 prosent av kvinnene og 16 prosent av mennene som blir diagnostisert med lungekreft, lever fem år etter. Det viser ny statistikk fra Kreftregisteret, som blir presentert i sin helhet på mandag.

Overlevelsen har bedret seg jevnt de siste årene. I forrige femårsperiode, fra 2007 til 2011, var overlevelsesprosenten 18,3 prosent for kvinner og 13 prosent for menn.

– Det er svært positivt å se den gode utviklingen i overlevelse på lungekreft – en kreftform som svært få kunne regne med å overleve for bare få år siden. Det er fortsatt en alvorlig diagnose, og en av våre aller mest dødelige kreftformer, men utviklingen med en dobling i overlevelse siden tidlig 90-tall er altså veldig gledelig, sier Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret.

Vil at flere stumper røyken
Lungekreft er den tredje største kreftformen både blant kvinner og menn, med 3080 nye tilfeller i 2016. De siste fem årene har Kreftregisteret sett en svak nedgang i insidensratene for menn, men for kvinner er det fortsatt en økning i ratene.

– Vi ser at trenden med en utflating og forsiktig nedgang fortsetter i ratene for menn, men at ratene for kvinner dessverre ikke ser ut til verken å bremse eller flate ut. Vi ønsker oss enda mer bevissthet på røykeslutt, ikke minst blant godt voksne damer. Her tror vi at fastlegene ofte kan spille en avgjørende rolle, sier Ursin.

Frykter eldrebølgen
Hun håper at kurvene for kvinner snart vil vise tegn til utflating - og at trenden fortsetter for menn.

– Samtidig erkjenner vi at vi har en stor eldrebølge foran oss, og her finnes det mange som har med seg en lang og tung røykehistorikk, sier hun.

Prognosene er, som for andre kreftsykdommer, vesentlig bedre for de som diagnostiseres tidlig i sykdomsforløpet.

Årsaken til at få overlever lungekreft, er ofte at sykdommen oppdages sent og at mange derfor kun kan tilbys lindrende behandling.

– Optimisme i fagmiljøet
Tidligere i høst var Dagens Medisin på den europeiske kreftkongressen ESMO, hvor det blant annet ble presentert nye, positive data for lungekreftmedisin.  

– Inntrykket vårt er at det blir mer interesse og også optimisme rundt lungekreft i fagmiljøene. Nå ser man at det kan være grunn til å håpe på effektiv, kurativ behandling for flere av pasientene, og det tror jeg kan føre til en økt motivasjon, som kan komme denne pasientgruppen til gode, sier Ursin.

Powered by Labrador CMS