BLIKKET MOT NORGE: Senator Bernie Sanders ser til Norge når han vil forklare hvorfor den norske helsetjenesten skårer høyt på mange parametere. Illustrasjon: Colourbox Foto:

Norsk helsetjeneste inspirerer amerikanerne

Staben til den amerikanske senatoren Bernie Sanders kontaktet en norsk professor. Resultatet ble en video om helsevesenet i Norge, som det første døgnet ble sett av over 470.000.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er mye bra som skjer ute i verden, men det er jo flott at Norge også kan være en inspirasjon for andre, sier professor Jan Frich, nestleder ved Institutt for helse og samfunn ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.

Han forteller at han ble kontaktet at staben til USA-senator Bernie Sanders stab for et par uker siden.

Resultatet av samtalen ble en video som viser forskjellene mellom norsk og amerikansk helsetjeneste og hvor de to legene Jan Frich og samfunnsmedisiner og forsker Meetali Kakad forteller om det norske helsevesenet.

Se videoen her:

– Jeg var gjesteprofessor ved Yale University ett år i 2013-2014 og studerte det amerikanske helsevesenet og kjenner godt til sammenliknende studier av de to helsesystemene, sier Frich.

Som innledning til videoen skriver senator Sanders på Facebook: « Why does Norway rank so much higher than the U.S. on health outcomes? These Norwegian doctors explain.»

I videoen vises det blant annet til at mens 54 prosent av amerikanske leger synes det er vanskelig å forholde seg til forsikringsselskaper, gjelder dette en liten andel av norske leger, bare 9 prosent.

– Videoen ble publisert 29. september, og cirka ett døgn senere var den sett av 471.000 personer og delt over 6000 ganger på facebook, sier Frich til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS