Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

BLIKKET MOT NORGE: Senator Bernie Sanders ser til Norge når han vil forklare hvorfor den norske helsetjenesten skårer høyt på mange parametere. Illustrasjon: Colourbox

BLIKKET MOT NORGE: Senator Bernie Sanders ser til Norge når han vil forklare hvorfor den norske helsetjenesten skårer høyt på mange parametere. Illustrasjon: Colourbox

Norsk helsetjeneste inspirerer amerikanerne

Staben til den amerikanske senatoren Bernie Sanders kontaktet en norsk professor. Resultatet ble en video om helsevesenet i Norge, som det første døgnet ble sett av over 470.000.

Annons:

– Det er mye bra som skjer ute i verden, men det er jo flott at Norge også kan være en inspirasjon for andre, sier professor Jan Frich, nestleder ved Institutt for helse og samfunn ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.

Han forteller at han ble kontaktet at staben til USA-senator Bernie Sanders stab for et par uker siden.

Resultatet av samtalen ble en video som viser forskjellene mellom norsk og amerikansk helsetjeneste og hvor de to legene Jan Frich og samfunnsmedisiner og forsker Meetali Kakad forteller om det norske helsevesenet.

Se videoen her:

 

– Jeg var gjesteprofessor ved Yale University ett år i 2013-2014 og studerte det amerikanske helsevesenet og kjenner godt til sammenliknende studier av de to helsesystemene, sier Frich.

Som innledning til videoen skriver senator Sanders på Facebook: « Why does Norway rank so much higher than the U.S. on health outcomes? These Norwegian doctors explain.»

I videoen vises det blant annet til at mens 54 prosent av amerikanske leger synes det er vanskelig å forholde seg til forsikringsselskaper, gjelder dette en liten andel av norske leger, bare 9 prosent.

– Videoen ble publisert 29. september, og cirka ett døgn senere var den sett av 471.000 personer og delt over 6000 ganger på facebook, sier Frich til Dagens Medisin.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Karl Ove Hufthammer 11.10.2017 09.24.27

  For dei som er interessert i det norske helsesystemet og i å samanlikna det med helsesystem i andre land, vil eg anbefala rapporten «Det norske helsesystemet» og tilhøyrande rapportserie «Health Systems in Transition». Sitat: «Rapportene er basert på en mal, slik at det er enkelt å sammenligne helsesystemene i de landene som deltar i dette samarbeidet. Samtlige rapporter beskriver og vurderer organisering, finansiering, personell og teknologi, produksjon av tjenester og helsereformer i det enkelte land.» Kjelde for sitat + lenkjer til rapportserien og interaktiv samanlikningsteneste: http://www.kunnskapssenteret.no/nyheter/ny-rapport-beskriver-og-vurderer-det-norske-helsesystemet

 • lege 09.10.2017 11.15.22

  Forskjellen mellom USA og Norge er at vi i alle år har hatt en solid offentlig primærhelsetjeneste med allmennleger / fastleger som har tatt seg av over 90 % av alle helsekontakter til en rimelig pris. Dagens fastlegeordning er derfor svært populær i befolkningen. USA har i mange år satset på et privatisert spesialist-helsevesen, som er svært mye dyrere. Våre politikere har de siste 15 år ikke satset på fastlegeordningen, og vi er derfor nå på vei over i et helprivat og usolidarisk helsevesen etter mønster fra USA.

Nyheter fra startsiden

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!