BURDE BESTÅ: – Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten burde bestå, men de kunne fått en noe annen rolle enn de har hatt til nå, mener Kjersti Toppe (Sp). Foto: Arkvifoto

Frykter en lukket prioriteringsdebatt

Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) mener nedleggelsen av Prioriteringsrådet kan føre til mindre legitimitet til beslutningene i helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skrev tirsdag, har helseminister Bent Høie (H) besluttet å legge ned Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten.

Han mener rådet har mistet sin funksjon, og får også støtte av andre nestleder i rådet, Anne Lise Ryel, som sier rådet i sin nåværende funksjon har gjort sitt.
"Smalt felt"
Men stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp), som etter alt å dømme fortsetter i Stortingets helse- og omsorgskomite når den nye regjeringen er på plass, er redd for at helseprioriteringer nå blir et svært smalt felt.

– Jeg frykter en forverring, en mindre åpen debatt - og mindre legitimitet til beslutningene. Det er i praksis fire ledere med enorm helsemakt i de regionale helseforetakene som tar avgjørelser med store konskevenser, sier Toppe, og viser til Beslutningsforum som består av de fire direktørene for de regionale helseforetakene.

Annen rolle
– Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten burde bestå, men de kunne fått en noe annen rolle enn de har hatt til nå. Rådet kunne supplert Beslutningsforum, eventuelt overtatt deres rolle med et annet mandat og sammensetning, mener Toppe.

Powered by Labrador CMS