RETTSSAK OVER FIRE DAGER: Mandag 2. oktober starter saken i arbeidsretten. Avgjørelsen vil være endelig og kan ikke ankes. Foto: Anette Andresen

Tidligere Spekter-advokat får dømme i sykehusstriden

Akademikerne helse mente den pensjonerte Spekter-advokaten var inhabil, men fikk ikke medhold av arbeidsretten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Mandag starter arbeidsrettssaken mellom Spekter og Akademikerne helse. Konflikten står om sykehuslegenes arbeidstid. Akademikerne mener Rikslønnsnemnda ikke kan påtvinge legene unntak fra arbeidsmiljøloven, og krever at denne delen av tariffavtalen kjennes ugyldig.

Les også: Dette vil kampen stå om i arbeidsretten

Syv dommere skal avgjøre striden, hvorav fire er oppnevnt av organisasjonene.

Jobbet for Spekter frem til i fjor
Som Dagens Medisin har skrevet ble Arne Refsum, tidligere tillitsvalgt i Legeforeningen, vraket som meddommer etter at Spekter protesterte. Retten mente avdelingsoverlegen på Diakonhjemmet var inhabil etter uttalelser på Facebook.

Siden Refsum ble fjernet som dommer, mente Akademikerne at også Håkon Cordt-Hansen, tidligere advokat for Spekter, måtte regnes som inhabil.

«Cordt-Hansen har helt inntil han gikk av med pensjon i 2016 hatt slik befatning med Spekters politiske posisjon i forhold til arbeidstid at man ikke kan ha tillit til hans upartiskhet som dommer i saken», argumenterer Akademikerne.  

Ansvarlig for arbeidstid-kurs
De viser til at Cordt-Hansen så sent som i 2011 opptrådte som advokat for Spekter i sak mot Akademikerne og Legeforeningen. Cordt-Hansen har vært ansatt i Spekter siden siste halvdel av 1990-tallet, og blant annet vært kursansvarlig for arbeidstid og arbeidsplanlegging i sykehussektoren.

«Flere av foilene fra kurset berør helsepersonellets arbeidstidsordninger og Spekters politiske posisjon om at arbeidsgiver må ha siste ord i arbeidstidsspørsmål», skriver Akademikerne, som mener dette gir en «tydelig føring» på hvilket standpunkt Cordt-Hansen har i saken.

Spekter: Uten betydning
Spekter protesterte mot vrakingen av Cordt-Hansen og viser til at han ikke har deltatt i behandlingen av tvisten som gjelder Rikslønnsnemndas kompetanse. Han har heller ikke deltatt i tariffoppgjøret i 2014 eller 2016.

De mener habilitetsvurderingen av Refsum ikke kan overføres til denne saken, og viser til at Cordt-Hansen «ikke har fremsatt ytringer som svekker tillit til han som dommer». De mener også det er helt uten betydning at Cordt-Hansen har vært kursansvarlig for arbeidstid i Spekter.

Retten: Habil
Etter å ha vurdert argumentene fra begge parter, konkluderer arbeidsrettens faste dommere med at det ikke foreligger «særlige omstendigheter» som svekker tilliten til Cordt-Hansens habilitet. Verken det lange arbeidsforholdet med Spekter eller befatningen med arbeidstidsspørsmål, er tilstrekkelig for å kjenne han inhabil, mener en enstemmig rett.

Verken Håkon Cordt-Hansen eller Legeforeningen ønsker å kommentere saken nærmere overfor Dagens Medisin. Mandag 2. oktober starter saken i arbeidsretten, og det er satt av fire dager. Avgjørelsen vil være endelig og kan ikke ankes.

Det er bestemt at Kjersti Borgen, fra advokatfirmaet Lippestad, erstatter Arne Refsum som dommer i saken.

Dagens Medisin overfører direkte fra arbeidsretten når saken starter mandag 2. oktober klokken 9.

Powered by Labrador CMS