De borgerlige må bindes til masten

Det er en dårlig start på fire nye år med borgerlig styre at helseminister Bent Høie har avvist en betydelig økning i antallet fastleger som «et lettvint forslag». Løftene om å evaluere fastlegeordningen, må ikke bli like tomme som mange av landets fastlegehjemler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kronikk: Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen

VALGKAMP ER en viktig ramme for politisk påvirkning fra aktørene på helsefeltet – mens partienes helsetopper reiser rundt i Norge på stemmejakt. Politikerne møter potensielle velgere, lobbyister, meningsmotstandere og interesseorganisasjoner.

Vi i Allmennlegeforeningen har i denne valgkampen jobbet beinhardt for at helsepolitikerne ikke skal ta fastlegeordningen for gitt. Før sommeren utfordret vi alle helsetoppene til å svare på hvordan de vil styrke ordningen i kommende periode.

EVALUERINGEN. Vi vet nå at det blir borgerlig flertall på Stortinget – og at politikken til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti legger rammene for fastlegene de neste fire årene. Både Frp og KrF har i valgkampen lovet oss en evaluering av fastlegeordningen. Fremover blir det viktig å binde dem til masten.

For i de siste ukene før valget satte VG prisverdig søkelyset på flere utfordringer med fastlegeordningen. Blant annet kan vi lese at 198 av 428 av landets kommuner forteller om problemer med å rekruttere fastleger. I disse kommunene bor det til sammen nesten to millioner mennesker.

SVARTEPERSPILL. Et av de viktigste målene med fastlegeordningen er å gi befolkningen lik tilgang til legetjenester i hele landet. I motsetning til mange andre deler av kommunehelsetjenesten skal det være fastleger på jobb i alle landets kriker og kroker. Gullet i ordningen er at pasientene møter samme lege over tid. Det er unikt.

De bekymringene vi nå hører kommunene fortelle om, må tas på alvor. Vi får nok en gang en helseminister fra den borgerlige fløyen, og Høyres Bent Høie sier at kommunene selv har skylden for situasjonen med sviktende rekruttering av fastleger. I stedet for å ta sin del av ansvaret, legger han altså opp til et svarteperspill.

EN DÅRLIG START. Vi er enige med helseministeren i at vi må finne fleksible løsninger som sikrer rekrutteringen til fastlegeyrket. Innsatsen som blant annet gjøres i Harstad kommune, der man kombinerer fastlegestillinger i kommunen med fastlønn og privat næringsvirksomhet, er et fremtidsrettet tiltak.

Men når erfarne fastleger sier opp og unge leger hevder at fastlegejobben er uforenlig med et moderne familieliv, er ordningen avhengig av at flere fastleger deler ansvaret. Riksrevisjonens evaluering av samhandlingsformen konkluderte også med at kommunene mangler tilstrekkelig med ressurser og kompetanse.

At helseministeren bryskt avviser en betydelig økning i antall fastleger som «et lettvint forslag», er en dårlig start på fire nye år. Vi vet hvor mye fastlegeordningen betyr for pasientene og for hele helsetjenesten. Arbeidet med å løse utfordringene kan ikke starte i motbakke.

KJEPPHEST. Høyres kjepphest i denne valgkampen har vært å innføre primærhelseteam. Det har vært partiets svar på utfordringen med høy arbeidsbelastning blant fastlegene. I første omgang skal ordningen piloteres neste år. Det gjenstår å se om dette blir et supplement. Men ett tiltak alene vil selvsagt ikke løse utfordringene med fastlegeordningen. Vi forventer at den nye borgerlige regjeringen evner å ha flere tanker i hodet på én gang.

Mye er fremdeles uavklart rundt konstellasjonen av landets nye regjering. Vi vet at det borgerlige flertallet er svekket og at partiene i enkeltsaker risikerer å måtte fri til opposisjonen for å flertall.

Derfor er det interessant at Arbeiderpartiet lover en gjennomgang av fastlegeordningen. Senterpartiet, som får et større mannskap etter et godt valgresultat, har programfestet å styrke fastlegeordningen.

NØDVENDIG DIALOG. Som alltid i politikken sitter fagre løfter og store ord løst i tiden før folk skal gå til stemmeurnene. Men ord forplikter. I mange år har fastlegeordningen skuret og gått, uten at politikerne har tatt tak i den alvorlige utviklingen med sviktende rekruttering og overbelastning. Nå har vi fått tydelige signaler – vi forventer at de omsettes til tydelig realpolitikk de neste fire årene.

Vi i Allmennlegeforeningen ønsker mer dialog med den nye regjeringen. Det er avgjørende at fastlegene involveres i den evalueringen som politikerne lover å gjøre. Det er tilbudet til pasientene vi alle jobber for – da må vi som kjenner dem best bli hørt.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 16/2017

Powered by Labrador CMS