– Vi kan ikke lene oss tilbake

FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener vi ikke har nok data på risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer, særlig de som i hovedsak behandles i primærhelsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I denne ukens TV-debatt diskuterer Helsedirektoratets Linda Granlund NCD-strategien og arbeidet med ikke-smittsomme sykdommer med Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet.

Granlund viser til at flere av tiltakene mot de ikke-smittsomme sykdommene, er i arbeid. Hun mener at det er viktig å ha trykk på NCD-arbeidet.

– Status er bra
– Jeg vil si at status på mange av områdene er bra, men det er viktig å fortsatt ha et høyt trykk på aktivitetene. Vi skal ikke redusere arbeidet med de ikke-smittsomme sykdommene, presiserer Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet.

– Kan ikke lene seg tilbake
– Det går riktig vei når det gjelder det overordnede målet om å redusere dødeligheten på de fire ikke-smittsomme sykdommene med 25 prosent innen 2025. Det tror vi at Norge kommer til å nå – men det skal man ikke lene seg tilbake og være trygg på. For det er også ting som trekker i andre retninger, sier Stoltenberg.

Hun peker på at man ikke vet nok om risikofaktorene for ikke-smittsomme sykdommer.

– Vi vet ikke nok om de sykdomsgruppene som behandles først og fremst i primærhelsetjenesten. Vi har for eksempel dårligere kunnskap om kols og diabetes enn det vi har for en del av hjerte- og karsykdommene, og for alle kreftsykdommene.

Peker på mulig sammenheng
Stoltenberg tror det kan være en sammenheng mellom at det er vanskeligere å følge med på sykdommene, og det å sette konkrete mål for forbedring av situasjonen.

– Det er også slik at vi ikke har nok kunnskap. Vi har ikke nok datatilgang når det gjelder for eksempel levevaner som alkoholbruk, fedme og blodtrykk. Dette får vi ikke gjennom registerdata i dag. Vi får det stort sett gjennom helseundersøkelser.

Granlund og Stoltenberg snakker også om hva de mener blir viktig for å jobbe med å bekjempe de ikke-smittsomme sykdommene. Gå tilbake til toppen av artikkelen for å se hele innslaget.

Powered by Labrador CMS