BRØT LOVEN: Norges idrettshøyskole har brutt helseforskningsloven, konkluderer Statens helsetilsyn. Foto: NIH Foto:

Helsetilsynet: – Har utsatt friske idrettsutøvere for risiko

– Norges idrettshøgskole har utsatt friske idrettsutøvere for risiko uten å sikre at man ville få den forventede nytten av forskningsprosjektene, konkluderer Helsetilsynet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Konklusjonen om at Norges idrettshøyskole (NIH) har brutt helseforskningsloven kommer etter at Helsetilsynet har gjennomgått to forskningsprosjekter: «Bronkial reaktivitet og luftveisinflammasjon hos toppidrettsutøvere i langrenn og skiskyting» og «Målemetoder for parasympatisk aktivitet».

Må destruere materialet
Nå pålegges NIH å ødelegge forskningsmaterialet og å trekke tilbake publiserte artikler.

Videre pålegger Helsetilsynet NIH å stanse eventuell fortsatt forskning på det aktuelle materialet og publisering av artikler.

– NIH har noen av verdens fremste forskningsmiljøer på idrettsskader, toppidrett, idrettspsykologi og fysisk aktivitet og helse, heter det på NIHs egne nettsider.

Videre skriver skolen også at de har et "eget kvalitetssystem for forksningsprosjekter".

Lars Tore Ronglan, rektor ved NIH, er klar på at han tar dette svært alvorlig:

– Dette skulle ikke skjedd, sier han til Dagens Medisin.

 – Det er enkle grunnregler i forskning som er brutt, som forhåndsgodkjenningen til REK, hvorfor?

– Det er en lang prosess knyttet til dette med REK og mangel på forhåndgodkjenning. Det jeg kan si om saken er at vi tar Helsetilsynets avgjørelse til etteretning og at vi ser alvorlig på saken. Dette skulle ikke skjedd, og vi har i løpet av det året saken har vært hos Helsetilsynet jobbet med å sikre våre interne rutiner, og vi fortsetter med å forsterke våre prosedyrer, sier Ronglan.

Manglet godkjenninger
Statens helsetilsyn har kommet til at begge forskningsprosjektene er omfattet av helseforskningslovens virkeområde, og at de manglet nødvendig forhåndsgodkjenninger fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), jf. helseforskningsloven § 9.

– Vi har videre kommet til at Norges idrettshøgskole har brutt hovedkravet til organisering av forskning i helseforskningsloven § 6, jf. forskrift om organisering av medisinsk og helsefaglig forskning, og forsvarlighetskravet i helseforskningsloven § 5.

– Utsatte friske for risiko
Statens helsetilsyn har lagt til grunn at selv om forskningsprosjektene hadde vitenskapelig grunnlag, så "var ikke målsetningen eller forskningsspørsmålet tilstrekkelig gjennomarbeidet og bearbeidet i forhold til formål (forskningsprosjekt 1) og metode (forskningsprosjekt 2) til å kunne avklare det de skulle bidra til å avklare".

– NIH har etter vår vurdering derfor utsatt friske idrettsutøvere for risiko uten å sikre at man ville få den forventede nytten av forskningsprosjektene.

– Ansvaret for å sikre at den medisinske og helsefaglige forskningen er i tråd med forsvarlighetskravet i helseforskningsloven § 5, påhviler den forskningsansvarlige, selv om den enkelte forsker eller forskningsmedarbeider til enhver tid også har ansvar for å opptre forsvarlig, heter det fra Helsetilsynet.

Hadde ikke REK-godkjenning
– Norges idrettshøgskole har ikke har hatt forsvarlige rutiner som sikret at forskningsprosjektene fikk de nødvendige forhåndsgodkjenninger fra REK, eller avdekket at forskningsprosjektene ble igangsatt  til tross for at det manglet forhåndsgodkjenning fra REK, skriver tilsynet.
Les hele Helsetilsynets tilsynsrapport her

Powered by Labrador CMS