HØY ANDEL: Oslo universitetssykehus, deriblant Radiumhospitalet (bildet), stod for nær halvparten av pengebruken til forskning ved norske sykehus i fjor, ifølge en rapport fra NIFU. Arkivfoto Foto:

Sykehusene brukte mer penger på forskning

Helseforetak og private, ideelle sykehus rapporterte i fjor om samlede driftskostnader til forskning på 3,7 milliarder kroner. Det var mer enn året før, viser NIFU-rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny NIFU-rapport har sett på ressursbruken til forskning blant helseforetak og private, ideelle sykehus.

Brutto brukte sykehusene 152 millioner kroner mer på forskning i 2016 enn året før, totalt 3,7 milliarder kroner.

Økningen utgjorde 4,3 prosent. Årsverksinnsatsen økte med 75, en økning på 2,7 prosent.

NIFU viser til at når det korrigeres for en ny planendring i helseforetakenes pensjonssystem i 2016 og endret beregningsmetode hos enkelte helseforetak, anslås driftskostnadene til forskning å ha økt med 5,8 prosent og med 3,5 prosent for forskningsårsverkene.

Minst i Midt-Norge
De seks universitetssykehusene stod for 81 prosent av de rapporterte driftskostnadene til forskning i fjor og for 80 prosent av forskningsårsverkene.

OUS stod for nær halvparten av pengebruken og rapporterte å ha brukt vel 1,7 milliarder kroner på forskning, noe som utgjorde om lag 8 prosent av helseforetakets totalkostnader.

Med dette stod OUS dermed for 69 prosent av driftskostnadene til forskning i Helse Sør-Øst og for 46 prosent av spesialisthelsetjenestens samlede forskningsinnsats, ifølge NIFU.

 Les hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS