MINDRE VARIASJON: – Behandlingen hadde liten effekt på blodsukkeret, men den reduserte den nødvendige dosen av insulin, og ga mindre variasjon i blodsukkernivået, sier overlege og professor Trond Geir Jenssen om DEPICT 1-studien. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Legemiddel reduserte insulinbehovet ved type 1-diabetes

– Kan potensielt være en aktuell behandling i fremtiden, sier overlege Trond Geir Jenssen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LISBOA/EASD 2017: Under diabeteskongressen EASD 2017 ble det lagt frem resultater fra studien DEPICT 1. Dette er en randomisert, kontrollert fase 3-studie der man har undersøkt effekten av det blodsukkersenkende legemiddelet dapagliflozin (Forxiga) i kombinasjon med insulin hos mer enn 800 pasienter med type 1-diabetes.

Gikk ned i vekt
Studien fant en statistisk signifikant reduksjon i blodsukkeret hos dem som fikk dapagliflozin i tillegg til insulin, sammenlignet med dem som fikk insulin og placebo. I tillegg observerte studien både en reduksjon i kroppsvekten og en reduksjon i insulindosen hos pasientene som fikk medikamentet.

– Behandlingen hadde liten effekt på blodsukkeret, men den reduserte den nødvendige dosen av insulin, og ga mindre variasjon i blodsukkernivået. Det betyr at en større andel ligger innenfor målområdet for hvor blodsukkernivået skal ligge, og det kan bety mindre fare for hypoglykemi, sier Trond Geir Jenssen, overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo.

Ikke uten risiko
Jenssen mener det studerte behandlingsregimet ikke er uten risiko. Dersom insulindosen reduseres for fort, spesielt når pasienten i utgangspunktet har høyt langtidsblodsukker (HbA1c), øker dette risikoen for ketoacidose – en farlig komplikasjon ved for høyt blodsukkernivå.

– Dette kan ennå ikke anbefales til å behandle type 1-diabetes, men det kan potensielt være en aktuell behandling i fremtiden, sier han.

Dapagliflozin er et legemiddel i klassen SGLT2-hemmere. Disse legemidlene reduserer blodsukkeret ved at sukker skilles ut i nyrene og forlater kroppen gjennom urin. Foreløpig er de kun godkjent til behandling av type 2-diabetes. Dermed er dette den første fase 3-studien som undersøker effekten av et slikt legemiddel for pasienter med type 1-diabetes.

Interessekonflikter: Trond Geir Jenssen oppgir å ha mottatt foredragshonorar fra Eli Lilly, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Bayer, NovoNordisk, MSD, Sanofi og Shire.

Powered by Labrador CMS