Illustrasjonsbilde: ThinkStock. Foto:

Eiere av veldig syke kjæledyr rapporterte om psykiske plager

Nylig publisert studie viser at eierne av alvorlig syke dyr ble utsatt for stress, angst og depressive symptomer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny studie publisert i BMJ-tidsskriftet Veterinary Record fant at eiere av et dyr med kronisk eller dødelig sykdom, hadde høyere risiko for å oppleve stress, depresjonssymptomer og angst. Eierne rapporterte også om dårligere livskvalitet, sammenlignet med dem som hadde friske dyr i studien.


Stress, angst og depresjon
Forskerne undersøkte opplevd sykdomsbyrde, stress-, angst-, depresjonssymptomer og livskvalitet hos alle dyreeierne ved hjelp av et online spørreskjema.

– Resultatene av studien viste at eierne med syke dyr opplevde sykdomsbyrden, stress og hadde klinisk meningsfulle symptomer av depresjon og angst. I tillegg rapporterte de lavere livskvalitet, skriver BMJ i en pressemelding om studien.


Undersøkte 238 eiere
Forskerne ved Kent State University i Ohio undersøkte de psykososiale funksjonene til 238 hunde- eller katteeiere.

INTERESSANT: – Her kan du faktisk snu det på hodet og si at dem som allerede har en helsebyrde, kan være de som synes det er vanskelig for å avlive dyret sitt, påpeker Ingeborg Pedersen, forsker ved NMBU. Forskeren utelukker imidlertid ikke at det kan være en kausalitet mellom å eie et sykt dyr og å senere få symptomer på psykiske lidelser. Foto: Privat

119 av disse eide et dyr som var diagnostisert med en kronisk eller dødelig lidelse. Disse dyreeierne ble sammenlignet med en kontrollgruppe på like mange mennesker som eide friske dyr.
Forskerne peker i forskningsartikkelen på begrensninger i populasjonen som er selektert i studien:

Blant annet at studien rekrutterte gjennom sosiale medier, at deltakerne hadde høy utdanning og sosioøkonomisk status, og det faktum at deltakerne har tatt seg bryet med å fylle ut et spørreskjema på nett uten å få kompensasjon for det.

– Interessant
Ingeborg Pedersen forsker på dyreassisterte intervensjoner, det vil si samhandling med dyr som tiltak ved angst, depresjon, demens og i rusbehandling ved Institutt for folkehelsevitenskap på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Forskeren mener studien er interessant.

– Det er ikke vanskelig å tenke at man kan oppleve stress dersom man er knytta til dyret sitt som er alvorlig sykt. Å få depresjon på grunn av et sykt kjæledyr høres veldig alvorlig ut, men det kan hende de opplever depressive symptomer fordi de eier et sykt kjæledyr, sier hun.

– Konkluderer ikke
Forskeren peker imidlertid på at studien ikke kan konkludere med hvorvidt å eie et sykt dyr førte til psykisk stress, eller at de med dårligere psykisk helse for eksempel har vanskeligere for å avlive sitt kjæledyr.

– Studien er en tverrsnittstudie – det vil si at forskerne ikke kan si noe om årsakssammenhenger, fordi de som svarer på spørreskjema i studien oppgir at dyret sitt er sykt samtidig som de rapporterer den psykiske helsen sin, sier Pedersen.

– Her kan du faktisk snu det på hodet og si at dem som allerede har en helsebyrde, kan være de som synes det er vanskelig for å avlive dyret sitt. Og slik ender med et kronisk sykt dyr, påpeker hun.

NMBU-forskeren utelukker imidlertid ikke at det kan være en kausalitet mellom å eie et sykt dyr og å senere få symptomer på psykiske lidelser.

– Når du har et sykt dyr, så kan det påvirke den psykiske helsa di. Det tror jeg. Akkurat som det kan virke positivt på helsa, når du har et friskt dyr.

Powered by Labrador CMS