Når det beste blir det godes fiende

Kan målet om 100 prosent nikotinfrihet paralysere helsepersonell? Helsearbeidere bør få tilgang til mer informasjon om hva Stortingets vedtak om skadereduksjon innebærer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Claude Guiron, kardiolog og Scientific Engagement Director i Philip Morris International

FARENE KNYTTET til å inhalere sigarettrøyk, er mange og er godt kjent. Det aller beste er at man aldri begynner å røyke, og har man først begynt, bør man slutte så raskt som mulig. Til tross for dette, røyker tolv prosent av nordmenn daglig, og ytterligere ni prosent røyker av og til, ifølge 2016-statistikk fra SSB. Til sammen er det snakk om 800.000 norske menn og kvinner.

Det har vært flere ambisiøse strategier og planer i arbeidet for en røykfri fremtid. Den nåværende nasjonale strategien for arbeidet mot tobakkskader, En framtid uten tobakk, fastslo at målet var å redusere andelen av dagligrøykere i befolkningen til mindre enn ti prosent innen 2016. Dette målet ble ikke nådd.

SKADEREDUKSJON. Prognosene fra Folkehelseinstituttet viser at vi fortsatt kommer til å ha ti prosent røykere i 2029. De tradisjonelle virkemidlene for å få folk til å slutte å røyke, har avtakende effekt: Norge har blant verdens aller høyeste tobakksavgifter, det er sterke restriksjoner på salg av tobakksprodukter og røyking er allerede denormalisert. Likevel fastslår SSB at «andelen av dem som røyker daglig, har vært stabil de siste årene». Verktøykassen trenger påfyll.

Behovet for nye virkemidler medførte at Stortinget rett før jul i fjor vedtok, for første gang, å innføre skadereduksjon i norsk tobakkspolitikk.

Røykere, som ellers ikke klarer eller ønsker å stumpe røyken, skal få flere alternativer til sigarettene. Vi har i flere tiår hatt tilgang til røykesluttprodukter som nikotinplaster og nikotintyggegummi. Nå har våre folkevalgte åpnet for nikotinprodukter som kan erstatte sigarettene, produkter som er røykfrie og som leverer nikotinen via en damp

NY STRATEGI. Dette er en del av en større trend: Britiske myndigheter og antitobakks-organisasjoner har de siste årene anbefalt å stimulere røykere, som ellers ville ha fortsatt å røyke, til heller å bruke produkter med potentielt lavere risiko. Amerikanske FDA vedtok denne sommeren en ny tobakkstrategi, der man legger til rette for at sigarettene blir mindre attraktive samtidig som man løfter røykfrie alternativer for å få et raskere skifte.

De nye produktene plasseres i to røykfrie hovedkategorier: e-sigaretter og «heat not burn». Nikotin er en naturlig bestanddel i tobakksplanten, og i e-sigarettene har man hentet ut nikotinen og tilsatt væske som varmes opp. Og tobakk innebærer ikke nødvendigvis røyk: i «heat not burn»-produktene varmes spesialbehandlet tobakk opp til den forløser en damp, og man søker å imitere røykeritualet i en grad som gjør produktet konkurransedyktig overfor de vanlige sigarettene.

For at nikotinister skal kunne bytte ut sigarettene med produkter med potensielt lavere risiko, må de vite om produktenes eksistens, de må ha tilgang på dem og de må foretrekke dem. Industrien må satse på, utvikle og selge disse produktene, og myndighetene må regulere dem slik at de blir tilgjengelige og konkurransedyktige overfor sigaretter, uten at de blir attraktive for ikke-røykere.

VIKTIG ROLLE. Helsepersonell må også spille sin rolle for at Stortingets vedtak om skadereduksjon kan bli virkelighet. I Storbritannia og i Frankrike har helsemyndighetene laget brosjyrer med informasjon om produkter med potensielt lavere risiko enn sigarettrøyk, som e-sigaretter. Det forventes at helsepersonell informerer om slike alternativ, og dermed aktivt tar sin del av jobben.

Dette berører kjernen i skadereduksjonsprinsippet: Stortings-vedtaket må operasjonaliseres og få konkrete følger for alle som har en rolle å spille i dette viktige folkehelsearbeidet. Snarere enn å forestille seg en perfekt verden hvor ingen bruker nikotin lenger, bør man ta utgangspunkt i virkeligheten og tilby de eksisterende 800.000 røykerne informasjon om røykfrie alternativer. Kanskje bør også helsepersonell få tilgang til mer informasjon om hva dette stortingsvedtaket innebærer for dem.

Interessekonflikt/disclaimer: Philip Morris er et internasjonalt tobakkselskap som utvikler flere typer røykfrie produkter, med potensial til å redusere risikoen for røykrelaterte sykdommer sammenlignet med sigaretter.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2017

Powered by Labrador CMS