STOR PÅGANG: I fjor benyttet cirka 240 leger seg av tilbudet på legenes ressurssenter Villa Sana på Modum Bad. Foto: Unni Tobiassen Foto:

Skal evaluere legenes ressurssenter på nytt

Sykehjelps- og pensjonsordning for leger (SOP) og Modum Bad spleiser på et forskningsprosjekt som skal evaluere Villa Sana-tilbudet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Villa Sana, Modum Bad, er et ressursenter med tilbud om hjelp til leger som strever i jobbsammenheng eller privat. Senteret finansieres gjennom Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP).

Tilbudet har tidligere vært evaluert gjennom doktorarbeidet til Karin Rø. Resultatene, som ble publisert i BMJ i 2008, viste at tilbudet førte til reduserte symptomer på utbrenthet, stress og depresjon hos legene.

Nå er Modum Bad i gang med tilsettingen av en doktorgradsstipendiat som, under veiledning av Rø, skal evaluere tilbudet på nytt. Forskningen får støtte fra SOP.

Vi har riktignok ikke grunn til å tro at dette er et dårlig tilbud – snarere tvert imot. Hans Kristian Bakke, leder av Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP)

I fjor benyttet cirka 240 leger tilbudet på Villa Sana, og for første gang var det ventelister for kursene.

Les saken: Flere unge leger sliter

«Vel anvendte midler»
Leder av SOP er fastlege Hans Kristian Bakke.

– Doktorgradsstipendiatet finansieres 50 prosent fra Modum Bad og 50 prosent fra SOP. Forskningen omfatter evaluering av tilbudet ved Villa Sana og skal også se på aktiviteter tilknyttet støttekollega-ordninger ute i fylkene, sier Hans Kristian Bakke.

Støttekollega-ordningen er et nettverk av leger som kolleger kan søke når de sliter på ulike måter.

– Hvorfor bruker SOP penger på forskningsprosjektet?

– Vi mener dette er vel anvendte midler. Vi bruker en god del penger på Villa Sana, og det er ikke urimelig at vi ønsker en evaluering. Vi har riktig nok ikke grunn til å tro at dette er et dårlig tilbud – snarere tvert imot, vi opplever at det er veldig bra.

Brukte 4,4 millioner
I 2015 brukte SOP 4,29 millioner kroner til drift av Villa Sana. I fjor økte kostnadene til 4,41 millioner kroner.

– Hva ligger i de økte kostnadene?

– Vi inngår treårskontrakter med Modum Bad, innbakt en viss økning fra år til år. Men over lengre tid skyldes økningen at vi har fått flere søkere til Villa Sana, sier Bakke.

Powered by Labrador CMS