Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SER TIL NABOEN: Mens man i Norge vil at legene jobber mer som i Sverige, ønsker svenskene seg en ordning der legene jobber mer som i Norge.

SER TIL NABOEN: Mens man i Norge vil at legene jobber mer som i Sverige, ønsker svenskene seg en ordning der legene jobber mer som i Norge. Foto: Colourbox

Sverige åpner for «norske» fastleger

Flere landstingspolitikere i Sverige åpner for å forsøke en fastlegeordning etter norsk modell dersom det blir regjeringsskifte neste år.

Annons:

Her til lands har regjeringen varslet at de ønsker seg primærhelseteam, der helsepersonell skal jobbe tverrfaglig for å gi bedre helsetjenester til de som trenger det mest.

Skeptisk regjering
Et primærhelseteam vil være en utvidet allmennpraksis som i første omgang består av fastlege, sykepleie og helsesekretær, en ordning som innebærer at legene jobber mer som i Sverige.

Men i Sverige ønsker svenskene seg en ordning der legene jobber mer som i Norge: 

Svenskene vil at leger skal kunne etablere seg etter modell fra den norske fastlegeordningen, og opprette egne praksiser.

Det er valg i Sverige neste år, og svenske Dagens Medicin har spurt 42 landstings- og regionpolitikere om det er aktuelt å teste den norske fastlegemodellen.

Mens den svenske legeforeningen har vært en pådriver for at Sverige skal få fastleger, har regjeringen hittil vært skeptisk til en slik ordning på nasjonalt nivå.

 Vil ha norsk modell
– Vi vil ta etter den norske modellen. Som ansatt lege i primærhelsetjenesten skal du kunne ta med deg din pasientliste og starte din egen praksis og etablere seg på steder der vi ikke har legedekning i dag, sier Christer Jonsson fra det svenske Centerpartiet, som er såkalt oppositionslandstingsråd i Kalmar.

Han ser den norske modellen som en løsning på vanskene med å få allmennleger ut i distriktene, og tror at dyre innleide leger vil kunne erstattes med leger som driver egen praksis.  

Vil ha team
Men skepsisen i regjeringen mot «norske» fastleger, finns også blant sosialdemokratiske landstingspolitikere.

– Vi jobber mye med helhet; det å jobbe i team med mange yrkesgrupper som hjelper hverandre. Den norske modellen er veldig fokusert på én yrkesgruppe, sier Anders Henriksson fra Socialdemokraterna, som er landstingsstyrelsens leder i Kalmar.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Peter Bering 15.09.2017 00.18.22

  Man må ikke glemme at det svenske samfunnet fra S til M har en klar distriktsnedleggelsesideologi. Målet er at alle utenom eliten skal bo i uniforme 'förorter' rundt storbyene. Så hvis et fastlegesystem faktisk kunne bedret legedekningen i distriktene, vil den tverrpolitiske maktarrogansen på Öster- og Södermalm nesten sikkert stoppe det ....

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!