Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

HØYDEPUNKT: UiO-professor og overlege Dan Atar ved OUS Ullevål løftet frem en studie på atrieflimmer på DM Arena torsdag som et av høydepunktene på den europeiske hjertekongressen. Foto: Lasse Moe

HØYDEPUNKT: UiO-professor og overlege Dan Atar ved OUS Ullevål løftet frem en studie på atrieflimmer på DM Arena torsdag som et av høydepunktene på den europeiske hjertekongressen. Foto: Lasse Moe

Atrieflimmer ble redusert etter livsstilsendring

En studie viser, ifølge UiO-professor Dan Atar, for første gang at livsstilsendring bidrar i større grad enn bare konvensjonell behandling til å opprettholde normal hjerterytme hos atrieflimmerpasienter.

Annons:

Diakonhjemmet sykehus/Oslo: – Dette er oppsiktsvekkende, mener UiO-professor Dan Atar, overlege ved OUS Ullevål når han snakker om en studie som nylig ble presentert på den europeiske hjertekongressen (ESC).

– Studien viser for første gang at forebyggende tiltak, inklusive livsstilsendring som trening og kostholdsendring, i større grad enn bare konvensjonell behandling bidrar til å opprettholde normal hjerterytme hos atrieflimmerpasienter, sier Atar.

Han er én av flere forelesere på DM Arena fagmøte om hjerte og kar, Post ESC, torsdag ettermiddag. På fagseminaret gjennomgikk han noen av de viktigste studiene innen koronarsykdom og hjerteflimmer (atrieflimmer) som ble presentert på den europeiske hjertekongressen nylig.

Den såkalte Race 3-studien ble av Atar beskrevet som imponerende og et av høydepunktene.

Ett års oppfølging
Pasientene ble i studien randomisert til enten vanlig behandling med optimal medisinering eller til samme behandling og i tillegg blant annet kostholdsomlegging og trening.

Etter ett år viste det seg at 75 prosent av pasientene i intervensjonsgruppen hadde normal hjerterytme, mens det samme bare gjaldt 63 prosent i gruppen som fikk tradisjonell behandling for atrieflimmer – en forskjell Atar altså mener er oppsiktsvekkende.

Pasientene i Race 3-studien hadde symptomatisk, vedvarende atrieflimmer med opptil fem års varighet og tidlig hjertesvikt.

Les mer om studieresultatene her.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!