Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

GENETIKK: Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff. Illustrasjon: Colourbox/Stock Photo

GENETIKK: Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff. Illustrasjon: Colourbox/Stock Photo

Kobler genvarianter til for tidlig fødsel

Nå foreligger resultatene fra den første store studien av arvelige faktorer knyttet til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

Annons:
VIDERE ARBEID: – Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier den svenske professoren og seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet, Bo Jacobsson.

Seks genvarianter kobles til svangerskapets lengde og for tidlig fødsel, ifølge studien som publiseres torsdag i New England Journal of Medicine.

Studien har gendata fra blant andre den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

Videre forskning
Fire gener har en tydelig kobling til svangerskapets lengde, mens vanlig forekommende varianter av tre av disse også har en avgjørende innflytelse på sannsynligheten for å føde for tidlig.

Også varianter av ytterligere to gener er satt i sammenheng med graviditetslengden. Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff, heter det i pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier seniorforsker Bo Jacobsson ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Jacobsson, som er professor ved Sahlgrenska Akademin i Gøteborg, har ledet prosjektet og er seniorforfatter sammen med den amerikanske professoren Louis Muglia.

Variasjon i lengde
Ifølge Folkehelseinstituttet er dette den første store studien av arvelige faktorer som har sett på genetiske faktorer, svangerskapslengde og for tidlig fødsel – det vil si fødsel før 37. svangerskapsuke.

– Er det tilstrekkelig at én av disse genvariantene er tilstede?

– Ja. Vi har studert hver enkelt genvariant, og fant at de i visse tilfeller er relatert til svangerskapets lengde og i andre tilfeller til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

– Du har tidligere uttalt til Dagens Medisin at arvelige faktorer kan forklare cirka 30 prosent av svangerskapslengde og for tidlig fødsel. Hva finner dere i denne nye studien?

– Hvis vi tar alle genvariantene vi har funnet samlet, så forklarer de cirka 1 prosent av variasjonen i graviditetslengde, svarer Jacobsson.

Biologisk forklaring
På spørsmålet om hvor mye høyere risikoen er for en for tidlig fødsel hos kvinner som har genvariant som påvirker for tidlig fødsel, svarer FHI-forskeren:

– Det er svært små tall, og det interessante med studien vår er ikke først og fremst å kunne forutsi hvem som vil føde for tidlig. Tallene indikerer noe annet og sier noe om mekanismer og biologisk forklaring, sier Bo Jacobsson.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!