Kobler genvarianter til for tidlig fødsel - Forskning - Dagens Medisin

Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

GENETIKK: Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff. Illustrasjon: Colourbox/Stock Photo

GENETIKK: Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff. Illustrasjon: Colourbox/Stock Photo

Kobler genvarianter til for tidlig fødsel

Nå foreligger resultatene fra den første store studien av arvelige faktorer knyttet til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

Annons:
VIDERE ARBEID: – Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier den svenske professoren og seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet, Bo Jacobsson.

Seks genvarianter kobles til svangerskapets lengde og for tidlig fødsel, ifølge studien som publiseres torsdag i New England Journal of Medicine.

Studien har gendata fra blant andre den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

Videre forskning
Fire gener har en tydelig kobling til svangerskapets lengde, mens vanlig forekommende varianter av tre av disse også har en avgjørende innflytelse på sannsynligheten for å føde for tidlig.

Også varianter av ytterligere to gener er satt i sammenheng med graviditetslengden. Analyser viser at genvariantene påvirker mors arvestoff, heter det i pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Dette er funn som man må jobbe videre med, både klinisk og i laboratoriet, sier seniorforsker Bo Jacobsson ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Jacobsson, som er professor ved Sahlgrenska Akademin i Gøteborg, har ledet prosjektet og er seniorforfatter sammen med den amerikanske professoren Louis Muglia.

Variasjon i lengde
Ifølge Folkehelseinstituttet er dette den første store studien av arvelige faktorer som har sett på genetiske faktorer, svangerskapslengde og for tidlig fødsel – det vil si fødsel før 37. svangerskapsuke.

– Er det tilstrekkelig at én av disse genvariantene er tilstede?

– Ja. Vi har studert hver enkelt genvariant, og fant at de i visse tilfeller er relatert til svangerskapets lengde og i andre tilfeller til svangerskapslengde og for tidlig fødsel.

– Du har tidligere uttalt til Dagens Medisin at arvelige faktorer kan forklare cirka 30 prosent av svangerskapslengde og for tidlig fødsel. Hva finner dere i denne nye studien?

– Hvis vi tar alle genvariantene vi har funnet samlet, så forklarer de cirka 1 prosent av variasjonen i graviditetslengde, svarer Jacobsson.

Biologisk forklaring
På spørsmålet om hvor mye høyere risikoen er for en for tidlig fødsel hos kvinner som har genvariant som påvirker for tidlig fødsel, svarer FHI-forskeren:

– Det er svært små tall, og det interessante med studien vår er ikke først og fremst å kunne forutsi hvem som vil føde for tidlig. Tallene indikerer noe annet og sier noe om mekanismer og biologisk forklaring, sier Bo Jacobsson.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Ny undersøkelseskommisjon i helsetjenesten

Slik skal han lede kommisjonen ingen vil ha1

Oslo universitetssykehus

Barn fikk dobbel dose cellegift1

SENDER FORSLAG PÅ HØRING

Nå vil HOD avvikle meldeordningen

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!