Fastlegeordning for fremtiden

Legene skal ha et godt arbeidsmiljø og fortsatt levere gode tjenester. Derfor ønsker jeg at fastlegene skal ta ledelsen også i å utvikle samarbeidet med andre yrkesgrupper.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Bent Høie, helse- og omsorgsminister og 2. nestleder i Høyre

DENNE REGJERINGEN, og Høyre, ønsker en stabil og god fastlegetjeneste: En fastlegetjeneste som ivaretar legens arbeidssituasjon og pasientenes behov. Legen har hatt, og vil få, en sentral plass i primærhelsetjenesten, særlig fremover med flere komplekse pasienter og en økende andel av eldre i befolkningen. Da må legens kompetanse brukes på best mulig måte.

Fastlegene har mange arbeidsoppgaver: De gjør en svært viktig jobb, men samtidig vet vi at mange leger mener at belastningen og arbeidspresset er for stort.

SAMSPILL. I arbeidet med Primærhelsemeldingen sa pasientene vi snakket med, at tilgjengeligheten til legene kunne ha vært bedre. Særlig for dem med kroniske sykdommer eller langvarige helseplager var behovet for økt tilgang til legen viktig. I tillegg er det mange gamle og skrøpelige pasienter som i liten grad ser fastlegen, ofte fordi de ikke kommer seg til fastlegens kontor ved egen hjelp. Disse ønsker å se fastlegen oftere, og de trenger det også.

Mitt, og Høyres ønske og politikk, er å avlaste fastlegene, å utnytte fastlegenes kompetanse bedre enn i dag blant annet ved å legge til rette for at de i samarbeid med flere yrkesgrupper kan løse oppgavene.

PRIMÆRHELSETEAM. Derfor, etter forslag fra Høyre, starter vi nå forsøkene med primærhelseteam. Disse er en form for utvidet fastlegepraksis, som i første omgang består av fastlege, sykepleier og helsesekretær. Legen vil utgjøre kjernen i de nye teamene og ha den sentrale rollen med å lede og koordinere oppgavene.

Vårt mål er at dette vil gi fastlegene mer tid til dem som trenger legens kompetanse mest, mer tid til å håndtere de medisinske spørsmålene, mens sykepleiere eksempelvis kan ta hånd om forebyggende konsultasjoner, kostholdsveiledning, følge opp kronisk syke pasienter, og utføre andre relevante sykepleiefaglige oppgaver. Et slikt faglig samarbeid vil frigi legetid og arbeid, i team er bra både for pasienter og legene.

Jeg er helt enig i at pilotprosjekter ikke løser alle utfordringer. Derfor skal vi fortsatt ha kontinuerlig diskusjon og kartlegging av hvilke oppgaver fastlegene bruker tid på, og bli enige om hvilke oppgaver vi mener fastlegene skal prioritere.

REKRUTTERING. I tillegg til å se på fastlegenes oppgaver på litt lengre sikt, har vi iverksatt tiltak for å støtte opp under rekrutteringen på kort sikt. Vi etablerer nå en ny tilskuddsordning som gjør det mulig for kommuner å søke om midler til rekruttering av fastleger og tiltak for å heve kvaliteten og kompetansen i allmennlegetjenesten.

Vi er enige om at fastlegene er viktige og at legens kompetanse er nødvendig. Vi ønsker at legene skal ha et godt arbeidsmiljø og fortsatt levere gode tjenester. Derfor ønsker jeg at fastlegene skal ta ledelsen også i å utvikle samarbeidet med andre yrkesgrupper. Å skape gode fagmiljøer med flere profesjoner har vist seg å være rekrutteringsattraktivt. Jeg tror det vil være det, også for fastlegene.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/2017

Powered by Labrador CMS