VIL KUTTE: – For noen vil lengre reisevei selvsagt være en ulempe. Vi mener det må veie tyngre å sikre fosterets og kvinnens rettigheter gjennom bedre kvalitet på saksbehandlingen og en mer ensrettet praksis, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Arkivfoto: Anette Andresen Foto:

Ber helseforetakene kutte abortnemnder

Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt seg for å kutte i antall abortnemnder. Det blir opp til helseforetakene å avgjøre hvor mange som skal legges ned.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da forslaget om å kutte i antall abortnemnder var ute på høring, mente flere organisasjoner at dette ville svekke kvinners rettigheter. Også blant sykehusene var meningene delte.

I forrige uke bestemte Helse- og omsorgsdepartementet seg likevel for å endre abortforskriften, slik at kravet om primærnemnder ved alle sykehus som utfører abort, faller bort. Ifølge den nye lovteksten skal det være minimum én nemnd i hver helseregion.

Fakta om senabort

* De 12 første ukene av svangerskapet kan kvinnen selv ta avgjørelsen om abort.* Etter 12. svangerskapsuke må kvinnen søke en primærnemnd som kan innvilge abort når:– Det er fare for kvinnens fysiske eller psykiske helse.– Kvinnen har eller blir satt i en vanskelig livssituasjon.– Det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.– Graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest.– Kvinnen er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet.* Etter 18. uke kan man ikke ta abort med mindre det er særlig tungtveiende grunner til det.Kilde: Helsedirektoratet/Lovdata

Lengre reisevei
Bakgrunnen er et ønske om mer likebehandling. En ekspertgruppe har tidligere funnet forskjeller i behandlingen av søknader om svangerskapsbrudd etter 12. svangerskapsuke.

– Vi skal ikke ha det slik at kvinner som søker abort, og som ofte er i en vanskelig situasjon, blir møtt på forskjellige måter. Vi må sikre kvinners rettssikkerhet og sørge for at alle får lik behandling, uavhengig av hvilken nemnd som behandler søknaden. Vi åpner derfor for en reduksjon i antall nemnder ved en endring i abortforskriften, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

En ulempe med færre nemnder vil være lengre reisevei for kvinner som ønsker å møte opp når søknadene deres skal behandles. Kvinnene vil få tilbud om å følge nemndas møte på videokonferanse, eller få dekket reiseutgifter, opplyser departementet.

Foreslått halvering
Ekspertgruppen foreslo å redusere antall nemnder fra dagens 35 til under 17. Helsedirektoratet har anbefalt å redusere til 15 nemnder. Helse- og omsorgsdepartementet kommer ikke med en klar «fasit» på antall nemnder, men overlater jobben til de regionale helseforetakene.

– Nå som forskriftsendringene er vedtatt, vil departementet be de regionale helseforetakene om å redusere antall sykehus med primærnemnder. De regionale helseforetakene må ta utgangspunkt i de avveiningene og vurderingene som er lagt til grunn i ekspertgruppens og Helsedirektoratets anbefalinger, samt innspillene fra høringen. Helseforetakene må forsikre seg om at kvinner som vil få lengre reisevei på grunn av reduksjonen, kan få tilbud om å delta i nemndsmøte gjennom sikret og tilrettelagt videokonferanse, sier statssekretær Frode G. Hestnes i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Medisin.

Han sier de ikke har tatt satt en tidsfrist for dette arbeidet.

– Gjør abort vanskeligere for kvinnene
Sex og samfunn, som er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, er kritisk til endringen.

– Vi står for det vi har sagt tidligere, og tror ikke dette er den beste løsningen. Dette vil ikke styrke kvinners rett til selvbestemmelse, men tvert imot gjøre det vanskeligere for kvinner som ønsker abort. Vi mener kompetansehevende tiltak ville vært en bedre løsning, sier daglig leder Maria Røsok i Sex og Samfunn.

Powered by Labrador CMS