SLUTTER I SVANGERSKAPET: – Mange kvinner blir redde for å ta medisiner i svangerskapet, og slutter eller har dårlig etterlevelse, sier Angela Lupattelli. Foto: Colourbox

Antidepressiva økte ikke risikoen for svangerskapsforgiftning

Gravide som bruker SSRI har ikke økt risiko for svangerskapsforgiftning, viser  ny studie. Konklusjonen er mest sikker når det gjelder bruk i begynnelsen og midten av svangerskapet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Enkelte tidligere studier har reist mistanke om at bruk av antidepressiva kan øke risikoen for svangerskapsforgiftning ved å påvirke blodkarene i morkaken.

En ny studie, som inkluderte over 5.800 gravide kvinner med depresjon, viser at bruk av antidepressiva som tilhører gruppen SSRI ikke økte risikoen for svangerskapsforgiftning.
Studien er publisert i Pharmacoepidemiology and Drug Safety.

Medisiner eller lidelse
– I denne studien har vi studert sammenhengen mellom alvorlighetsgrad av depresjonen, type antidepressiva og tidspunkt for medisinering i svangerskapet, sier førsteforfatter Angela Lupattelli, post doc ved Universitetet i Oslo.

Et dilemma ved slik forskning er at man ikke vet om det er grunnlidelsen, altså depresjonen, eller medisinene som medfører økt risiko for bivirkninger.

– Ved hjelp av en avansert statistikkmetode har vi forsøkt å beregne effekten av medisinen på svangerskapsforgiftning. Studien vår tyder på at det er helt trygt å bruke SSRI i begynnelsen eller i midten av svangerskapet når det gjelder svangerskapsforgiftning, sier Lupattelli.

Usikkerhet mot slutten
For kvinner som brukte SSRI i slutten av svangerskapet var svangerskapsforgiftning litt vanligere.

– Men siden dette kun gjaldt en liten gruppe kvinner, er dataene våre usikre. Vi kan imidlertid ikke utelukke at det er en liten økt risiko, sier Lupattelli.

Tett oppfølging
Hun mener det er viktig at kvinner med depresjon i svangerskapet får tett oppfølging.

– Mange kvinner blir redde for å ta medisiner i svangerskapet, og slutter eller har dårlig etterlevelse. Studien viser at disse kvinnene kan være rolige når det gjelder SSRI og svangerskapsforgiftning, sier hun.

Få kvinner bruker SSRI mot slutten av svangerskapet, på grunn av risiko for abstinenser hos fosteret.

– Men de kvinnene som bruker det, er de med alvorligst depresjon, som virkelig trenger medisinene, sier Lupattelli.

Mors helse viktig
Hun mener det er viktig at man også tar hensyn til mors helse, og ikke bare barnets.

– 4 prosent av kvinner som føder har alvorlig depresjon. Disse kvinnene har også økt risiko for depresjon etter fødselen. Det er viktig at de blir ivaretatt, og at helsevesenet gir dem god informasjon om bruk av medisiner under svangerskapet, sier Lupattelli.

Andre antidepressiva
Studien har også sett på bruk av andre antidepressiva under svangerskapet, som tricykliske antidepressiva og SNRI-er.

Her var risikoen for svangerskapsforgiftning økt, men fordi utvalget av kvinner var så lite, kunne ikke forskerne vurdere hva som skyldtes lidelsen og hva som skyldtes medisinbruken.

Powered by Labrador CMS