Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Det mangler investeringer i kliniske studier

Steinar Aamdal ved Utprøvingsenheten ved OUS, forteller at det har vært mye oppoverbakke for å få de nødvendige ressursene til kliniske studier. 

Annons:

For tre år siden ble utprøvingsenheten ved Oslo Universitetssykehus (OUS) Radiumhospitalet samlokalisert.

Målet med samlokaliseringen var bedre og mer effektiv kreftforskning, og åpningen ble markert med kake og snorklipping av sykehusdirektør Bjørn Erikstein. 

– En kamp
Dagens Medisin har tatt en prat med kreftlege Steinar Aamdal, leder av seksjon for klinisk kreftforskning ved OUS (se hele intervjuet i videoen øverst i saken). Han forteller at Utprøvingsenheten er avhengige av midler fra industrien for å få driften til å gå rundt.

– 70 til 80 prosent av de som jobber her er eksternt finansiert. Vi har vokst, til tross for at vi har fått krav om flere pasienter i behandling med de samme budsjettene og stillingene. Men vi har klart å øke antallet kliniske studier her, og det kommer av at vi samarbeider med industrien og også med støtte fra Kreftforeningen, Forskningsrådet og mange andre steder.

– Men allikevel er Norge i bunn i antallet kliniske studier i Norden, hvorfor tror du det er sånn?

– Det har jeg lurt på mange ganger. Jeg tror det er mangel på investeringer i ressurser. Vi har fått til det vi har gjort her, men det har vært oppoverbakke i alle år. Det har vært en kamp hele tiden.

– Hva mener du med at det har vært en kamp?

– Kampen går på at vi hele tiden må skaffe oss nye midler. Vi har folk her som er ansatt i prosjektstillinger, som må fornyes hele tiden. Og så er det også en kamp for å få studiene lagt til Norge. Vi ligger ikke midt i Europa, og må bruke nettverket vårt ute for å få studiene lagt hit. Og så må jeg også si at manglende forståelse fra ledelsen noen ganger for at kliniske studier av den art er viktig, sier Aamdal.

– Bekymringsfullt 
En ny rapport fra Menon Economics viser at antallet kliniske studier har gått ned i Norge med 30 prosent siden år 2000. Aamdal understreker at det er bekymringsfullt.

– Når vi har færre studier så betyr det at det er færre muligheter for norske pasienter til å få tilgang til nye de nye behandlingene tidlig. Vi håper at det skal snu nå ettersom helseministeren har kommet med klare oppfordringer til sykehusene om å legge mer til rette for kliniske studier, og også sagt at nå skal det samarbeides mer med andre land i Norden og Europa, slik at norske pasienter kan reise dit, hvis ikke vi har nok studier her.  

Kommentarer

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!