Fagpanelet under del to av helsedebatten. Fra venstre: Marit hermansen, president i legeforeningen, Eli Gunhild By, leder av norsk sykepleieforbund, Nils Kvernmo, administrerende direktør, St. Olavs Hospital og Grethe Aasved, administrerende direktør Aleris Helse. Foto: Lasse Moe

– Det er veldig langt fra toppen og ned til helsepersonellet

Marit Hermansen understreket under helsedebatten at Legeforeningen vil fjerne de regionale helseforetakene fordi det er viktig med nærhet til pasientene - og ikke fordi de er glade i reformer.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARENDAL: Temperaturen var høy da todelt helsevesen ble diskutert i den store helsedebatten under Arendalsuka. Flere i både det politiske panelet og i fagpanelet, svarte ja på om vi har et todelt helsevesen i dag.

Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris, understreket at hun ikke syns det var bra at flere pasienter nå velger private løsninger, men kalte Aleris for en «nødvendig vaktbikkje».

– Vi skal være et speilbilde av den situasjonen som er i helsetjenesten i dag. Jeg hadde gått konkurs hvis jeg hadde brukt de rammene som leger i det offentlige har i dag, sa hun og fortsatte:

– Jeg bruker mye av min tid på å snakke med helsepersonellet, de får være med å bestemme og det er det jeg tror virkelig kan hjelpe. Vi trenger å lytte til fagpersonene.

Avvikle foretaksstrukturen
Også Marit Hermansen, president i legeforeningen, var klinkende klar på at målstyringen i offentlig helsetjeneste har gått for langt.

– Det er veldig langt fra toppen og ned til helsepersonellet, med mange lederlag. Vi ønsker en avvikling av foretaksstrukturen fordi det er viktig med nærhet til de som sitter med pasientene, ikke fordi vi er så glad i reformer, sa hun.

– Respektløs ledelsesmåte
Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, understreket at de heller ikke ønsket å beholde de regionale helseforetakene.

– Det viktigste og nødvendige vi må gjøre er å styrke de offentlige sykehusene, sånn at de får en ledelse som tilrettelegger mellom pasient og behandler, slik det var før i sykehus-Norge. Den respektløse ledelsesmåten som skjer opp mot fagmiljøene, det er et hinder. Vi må få på plass stedlig ledelse, slik at vi får vi gode offentlige sykehus som kan hindre en todeling av helsevesenet vårt, sa Toppe.

Lære av andre
Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, understreket at han ikke ønsket å avvikle helseforetakene, men lovte justeringer på den styringsformen som er nå.

– Jeg har ikke tro på at svaret er en storstilt omorganisering. Vi kan derimot lære mye av andre land som vi ofte ser til, og teste ut hva de har gjort som fungerer der, sa Micaelsen. 

Powered by Labrador CMS