Klinikkoverlege Mads Gilbert stilte tirsdag på pressekonferanse på UNN for å slå tilbake mot politikerne. Foto: Privat. Foto:

Hevder politikerne driver heksejakt på UNN

Klinikkoverlege Mads Gilbert stilte sammen med flere fagforeninger på pressekonferanse for å slå tilbake mot de de kaller heksejakt fra politikerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag innkalte blant annet Fagforbundet, med fagforeningsleder og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved UNN, Marianne Johnsen i spissen, til en egen pressekonferanse ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Bakgrunnen er det de hevder er et direkte angrep på UNN fra politikerne:

Både stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har krevd en uavhengig gransking av sykehuset, etter at det kom frem at UNN-situasjonen er havnet på bordet til departementsråden i Helse - og omsorgsdepartementet. Årsaken er en bekymringsmelding fra Fylkeslegen i Troms.

– De sier vi ikke har hatt fremgang ved UNN. Det er feil. Vi har dokumentasjon som viser at vi har tatt tak i problemene, og jobber med dem, sier Johnsen til Dagens Medisin.

Hun får støtte av Gilbert, som har jobbet over 40 år ved UNN.

 – I disse årene har vi sloss mot mange direktører, og vi er ikke redde for å slåss mot pasientenes interesser, det gjør vi hele tiden. Men det er utrolig tungt når det er mye drittslenging i mediene, sier Gilbert til Dagens Medisin.

– Har eieransvar
– Men Toppe og Fylkesnes sitter med eieransvaret for norske sykehus. Når de kaster seg på heksejakten, bør de se seg i speilet: det er de som setter rammevilkårene og som gir for lite penger – som igjen fører til at vi opplever nedskjæring etter nedskjæring.

 – Vi får stadig flere oppgaver, men uten midler. Politikerne er ikke modige nok til å si hva vi skal slutte med, bare hva vi skal gjøre mer av, sier Gilbert.

Toppe: «De får hevde hva de vil»
Kjersti Toppe sier at Gilbert og kollegene får «hevde hva de vil».

– Jeg baserer meg på pasientsikkerhetsundersøkelsen der det er dokumentert at ting ikke er greit, sier Toppe.

Torgeir Knag Fylkesnes mener han bare gjør jobben sin når han fastholder kravet om at UNN bør være gjenstand for en uavhengig gransking.

- Jeg skal være et ombud for alle menneskene i regionen som sogner til UNN, og jeg vil aldri slutte å engasjere meg når jeg får innspill om at ting ikke fungerer. Jeg kan ikke la være å svare på dette, da ville jeg ikke gjøre jobben min, sier Fylkesnes til Nordlys. (Krever innlogging)

Det var Gilbert som gikk til Fagforbundet med sine bekymringer, ifølge Nordlys Gilbert er medlem av Legeforeningen, og også Fagforbundet.

Ingen tillitsvalgte fra Legeforeningen
Ingen tillitsvalgte fra Legeforeningen var på pressekonferansen. Foretillitsvalgt fra Legeforeningen, Ulla Dorthe Mathiesen, mener en gransking kan ha noe for seg.
– Jeg mener en gransking kan avdekke ting, og sånn Det at den kan være fornuftig. Likevel er bekymringene allerede godt kjent for de sentrale myndighetene. Om en gransking vil bringe så mye mer på bordet, det vet jeg ikke, sier Mathiesen til iTromsø. (Krever innlogging)

En av hendelsene som er sentrale i kravet om at sykehuset skal granskes, er den mye omtalte hendelsen i 2013, der en hardt skadd pasient døde ved sykehuset, UNN har fått kraftig kritikk fra Helsetilsynet. Gilbert er faglig ansvarlig ved akuttmedisinsk avdeling.

På spørsmål til Gilbert fra iTromsø, om hvorvidt dette spiller inn når han går til motangrep på politikerne som ønsker gransking, svarer Gilbert til iTromsø:

– Det er overhodet ikke et motangrep, det blir fullstendig feil, sier han og legger til at det har vært mye fortvilelse og sorg blant de ansatte etter denne hendelsen.


Merk: Brukere kan for tiden oppleve uregelmessigheter i kommentarfeltet grunnet tekniske problemer. Teknikere jobber med saken.

Powered by Labrador CMS