UENIGHET OM BLODSUKKERMÅLER: Diabetesforbundets Bjørnar Allgot vil at staten skal betale for FreeStyle Libre, men rapporten fra FHI sier at effekten er usikker. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Diabetesforbundet reagerer på kritikk

– Myndighetene glemmer hvem som taper på dette, nemlig pasientene, sier generalsekretær Bjørnar Allgot.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Diabetesforbundet ønsker at norske diabetikere skal få tilgang til en ny type blodsukkermåler, som ikke krever daglige stikk, på blå resept. Glukosemåleren FreeStyle Libre fra Abbott er metodevurdert av Folkehelseinstituttet, men dette var ikke nok til at Bestillerforum kunne gi en innstilling til Beslutningsforum. FHI jobber nå med en ny rapport.

Diabetesforbundet har uttalt seg kritisk om det de kaller en «langdryg» prosess. I forrige uke plasserte imidlertid lederen av Bestillerforum, Baard-Christian Schem, mye av ansvaret hos leverandøren og pasientorganisasjonen. Han påpekte at prosessen kunne gått raskere dersom Abbott og Diabetesforbundet hadde samarbeidet fra starten.

– Når leverandøren av produktet og pasientorganisasjon motsetter seg at det skal gjøres en metodevurdering, så forsinker det prosessen, sa Schem til Dagens Medisin.

– Ønsket å bidra
– Dette er helt feil. Diabetesforbundet har, gjennom hele prosessen, vært på tilbudssiden og har ønsket å bidra for at kunnskapsgrunnlaget for metodevurderingen skulle bli så god som mulig. Vi har opplevd å ha måttet slå ned stengte dører hos FHI for å få lov til å slippe til med vår kompetanse, sier generalsekretær Bjørnar Allgot til Dagens Medisin.

Han vedgår at Diabetesforbundet, sammen med produsenten Abbott, forsøkte å stoppe en metodevurdering i utgangspunktet.

– Det er riktig at vi, i likhet med andre fageksperter på diabetes, mente at metodevurdering av FreesStyle Libre var helt unødvendig og bortkastet bruk av ressurser. Det sa vi tydelig ifra om. Dette ble dessverre også bekreftet da det viste seg at metodevurderingen ikke ga noe grunnlag for beslutning, og hele jobben må gjøres på nytt, sier Allgot.

– Skal det å si sin mening medføre slike påstander om å forsinke? spør Allgot.

– Pasientene taper
– Det at vi blir gjort til syndebukk for deres manglende vilje og evne til å lage en best mulig helsetjeneste for pasientene sier at for Bestillerforum er pasientene kun en utgiftspost. Det er ikke myndighetene, eller leverandøren, eller oss som organisasjon. De som taper på dette er de med diabetes som venter i årevis på en behandling som vil gjøre livet lettere, sier generalsekretæren.

Les også: Diabetesleger ut mot "blodige målinger"

Han sier at Diabetesforbundet har ønsket å samarbeide med myndighetene etter at beslutningen om metodevurderingen ble bekreftet av Helse- og omsorgsdepartementet.

 – Det har ikke vært lett. Vi har måttet mase oss til å møter FHI. Vi fikk i april oversendt et førsteutkast av rapporten, med svært kort frist for å komme med innspill. Vi leverte et omfattende innspill, hvor vi kom med saklig kritikk til FHIs jobb med metodevurderingen. Veldig lite av Diabetesforbundets innspill ble hensyntatt i den endelige rapporten, sier Allgot.

FHI: Har tatt imot innspill
Trygve Ottersen, direktør for område for helsetjenester i Folkehelseinstituttet, sier at de er opptatt av brukermedvirkning.

– I selve utarbeidelsen av metodevurderingen har vi hatt møte med Diabetesforbundet, fått innspill fra Diabetesforbundet på et tidligere utkast og fått innspill fra enkelte brukere direkte. Vi har tatt inn de studiene og de innspillene vi mente var mulig.

Han understreker at beslutningstagerne kan ta hensyn til brukernes erfaringer, meninger og preferanser også på andre måter enn det som gjøres i metodevurderingene.

– Ettersom Nye metoder handler om prioritering mellom pasientgrupper, er det viktig at brukerne involveres på en måte som sikrer at alle pasienter får likeverdig tilgang til nye metoder som er dokumentert virkningsfulle, sikre og kostnadseffektive, sier Ottersen.

– Ingen snarvei i systemet
Baard-Christian Schem, leder av Beslutningsforum, konstaterer at motstanden fra Diabetesforbundet mot å gjennomføre metodevurderingen forsinket prosessen.

– Lærdommen av dette er at det ikke finnes noen vei inn til offentlig finansiering fra spesialisthelsetjenesten av verken medikamenter eller annen ny teknologi, uten en behandling gjennom systemet for Nye Metoder, der en metodevurdering inngår. Erkjennes dette, og leverandørene stiller raskt med relevant informasjon til metodevurderingen, blir det en bedre vurdering og en raskere prosess frem til beslutning, sier Schem.

Powered by Labrador CMS