Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Nå blir det enklere for legene å forskrive hjertesviktmedisin

Vilkårene for individuell stønad til en dyr hjertesviktmedisin er endret fra 1. juli.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Endringen kommer som følge av at det er satt ny redusert maksimalpris på legemidlet sakubitril/valsartan (Entresto), i tillegg til at Statens legemiddelverk har gjort en metodevurdering.
Allmennleger kan søke
Nå kan allmennleger søke om individuell stønad for å forskrive legemidlet.  

Stønader er fortsatt begrenset til spesielle pasientgrupper.

– De nye refusjonskriteriene ligger tett opptil retningslinjene fra Den europeiske kardiologiforeningen. Og det mener jeg er viktig. I tillegg kan allmennlegene søke, og ikke bare spesialister, sier kardiolog og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Han peker på at det uansett være gjort spesialundersøkelser for å bestemme ejeksjonsfraksjon (EF), som forteller noe om hjertets pumpefunksjon.

– Behandling med valsartan/sakubitril krever erfaring og oppfølging. Det er etter min mening bare leger med god erfaring i behandling av hjertesvikt som bør starte behandling.

– Lettere å følge retningslinjer
Madsen fremhever at Legemiddelverket har opphevet alle restriksjoner på bruk av eplerenon, som er en såkalt aldosteronantagonist som brukes i behandlingen av hjertesvikt.

– Så nå er det blitt mye lettere å følge retningslinjene fra Den europeiske kardiologiforeningen.  Alle leger som behandler hjertesvikt bør sette seg inn i retningslinjene og følge dem, sier Madsen.

Powered by Labrador CMS