UTREDES OG ETABLERES: Helseminister Bent Høie vil om kort tid gi de regionale helseforetakene i oppdrag å utrede og etablere en ny nasjonal ordning med ekspertpanel av leger. Arkivfoto Foto:

Vil innføre ny «second-opinion» ordning for alvorlig syke

Helseminister Bent Høie opplyser til Aftenposten av han nå hasteinnfører en ny nasjonal ordning med et ekspertpanel som skal gi råd til pasienter med uhelbredelig sykdom.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge Aftenposten vil Høie i løpet av kort tid gi de regionale helseforetakene i oppdrag å utrede og etablere en nasjonal ordning med et ekspertpanel, som et tilbud til alvorlig syke. Helseministeren ønsker at det nye tilbudet skal være i gang neste ord.

Ordningen gjelder alle pasienter med uhelbredelig sykdom, ikke bare kreftsyke.

Etter dansk modell
Det nasjonale tilbudet skal omfatte et ekspertpanel og ligner på den danske modellen. Aftenposten viser til at i overkant av 400 pasienter i Danmark kontaktet det nasjonale ekspertpanelet i fjor. 

Har ivret for i årevis
Kreftlege Steinar Aamdal ved OUS Radiumhospitalet har i en årrekke jobbet for at alvorlige kreftsyke pasienter skal få rett til en «second-opinion», en ny legevurdering, og bedre informasjon om muligheten for å delta i kliniske studier.

– Dette er veldig viktig for de fortvilte pasientene som ikke lenger har noen god behandlingsmulighet, sier Aamdal til Aftenposten.

Deltagelse i studier
I dag legger Høyre frem sine helsepolitiske løfter. Til Aftenposten sier Høie ett av de ti tiltakene er den nye ordningen samt at det skal bli enklere for pasienter å delta i utprøvende behandling gjennom kliniske studier.

– Pasienter med alvorlig livsforkortende sykdom som er under utredning eller behandling for sin tilstand i spesialisthelsetjenesten, kan ha et ønske om en ny vurdering og en gjennomgang av eventuelle uprøvde behandlingsmuligheter. I dag er det ikke tilstrekkelig lagt til rette for dette, uttaler Høie til avisen.

Powered by Labrador CMS