Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

I studien kommer det frem at det har kommet inn 400 klager til NPE relatert til sikring av luftveiene under anestesi.

I studien kommer det frem at det har kommet inn 400 klager til NPE relatert til sikring av luftveiene under anestesi. Foto: Arkivfoto

Flest klager på tannskader etter anestesi

Forskere har kartlagt antall innklagde skader ved sikring av luftveier under anestesi over en periode på 15 år. 

Annons:

En studie fra det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo, undersøker antall klager til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i forbindelse med sikring av luftveiene under anestesi. 

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Anaesthesiol Scandinavia.

I studien, som undersøker alle saker fra 1. januar 2001 til 31. desember 2015, kommer det frem at det har kommet inn 400 klager til NPE relatert til sikring av luftveiene under anestesi. 359 av disse ble kategorisert som ikke-alvorlige, mens 41 ble kategorisert som alvorlige.

Utbetalt over 14 millioner
I de alvorlige tilfellene oppstod 37 prosent av skadene under akuttprosedyrer. Av de totale klagene fikk 81 stykker kompensasjon, mens 319 ble avvist. Over 14,1 millioner kroner ble utbetalt til pasienter i perioden.

Skader på tennene bidro til den største andelen klager, men ikke til høye utbetalinger. Mer enn halvparten av de alvorlige tilfellene skyltes mislykket intubasjon eller feilplassert endotrakealtube.

Behov for årvåkenhet
Forskerne påpeker at ettersom 37 prosent av skadene oppstår i akuttsituasjoner, er det behov for ekstra årvåkenhet i disse situasjonene. Det finnes retningslinjer for vanskelige intubasjonssituasjoner, men etterlevelsen her varierer.

Videre skriver forskerne at god planlegging av all generell anestesi burde involvere vurdering av mulige luftveisproblemer og evaluering av eventuelle dårlige tenner hos pasienten. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!