I studien kommer det frem at det har kommet inn 400 klager til NPE relatert til sikring av luftveiene under anestesi. Foto: Arkivfoto

Flest klager på tannskader etter anestesi

Forskere har kartlagt antall innklagde skader ved sikring av luftveier under anestesi over en periode på 15 år. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En studie fra det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo, undersøker antall klager til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i forbindelse med sikring av luftveiene under anestesi. 

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Anaesthesiol Scandinavia.

I studien, som undersøker alle saker fra 1. januar 2001 til 31. desember 2015, kommer det frem at det har kommet inn 400 klager til NPE relatert til sikring av luftveiene under anestesi. 359 av disse ble kategorisert som ikke-alvorlige, mens 41 ble kategorisert som alvorlige.

Utbetalt over 14 millioner
I de alvorlige tilfellene oppstod 37 prosent av skadene under akuttprosedyrer. Av de totale klagene fikk 81 stykker kompensasjon, mens 319 ble avvist. Over 14,1 millioner kroner ble utbetalt til pasienter i perioden.

Skader på tennene bidro til den største andelen klager, men ikke til høye utbetalinger. Mer enn halvparten av de alvorlige tilfellene skyltes mislykket intubasjon eller feilplassert endotrakealtube.

Behov for årvåkenhet
Forskerne påpeker at ettersom 37 prosent av skadene oppstår i akuttsituasjoner, er det behov for ekstra årvåkenhet i disse situasjonene. Det finnes retningslinjer for vanskelige intubasjonssituasjoner, men etterlevelsen her varierer.

Videre skriver forskerne at god planlegging av all generell anestesi burde involvere vurdering av mulige luftveisproblemer og evaluering av eventuelle dårlige tenner hos pasienten. 

Powered by Labrador CMS