Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

MINDRE ENN VANLIG: Blodbanken i Oslo opererer med et minstetall på 1250 blodenheter som de bør ha i banken, men har nå bare 1157.

MINDRE ENN VANLIG: Blodbanken i Oslo opererer med et minstetall på 1250 blodenheter som de bør ha i banken, men har nå bare 1157. Foto: Colourbox

Stor blodmangel i Sverige

Svenske blodbanker melder om akutt blodmangel. Også i Norge er beholdningen lav.

Annons:

En rekke svenske blodbanker melder om blodmangel, og verst er det i Uppsala der mangelen er akutt for alle blodtyper unntatt AB+. Det skriver svenske Dagens Medicin.

– Fortsetter det slik kan vi bli tvunget til å utsette planlagte operasjoner, sier Maggie Östlund ved Akademiska sjukhuset i Uppsala til avisen.

Hun forteller at sykehuset snart har under halvparten av de 1000 blodposene de gjerne skulle hatt tilgjengelig. Også i Norge er beholdningen lavere enn vanlig.

– På sitt vanskeligste
– Det er ikke krise, men blodsituasjonen er på sitt vanskeligste gjennom hele året på denne tiden. I fellesferien er det få tilgjengelige blodgivere, og vi har derfor lavere blodlager enn vi ønsker, sier Lise Sofie Nissen-Meyer, seksjonsleder og seksjonsoverlege på seksjon for blodgivning ved Blodbanken i Oslo til Dagens Medisin.

LITE PÅ LAGER: Seksjonssjef Lise Sofie Nissen-Meyer ved Blodbanken i Oslo oppfordrer flere til å melde seg som blodgivere.
Foto: Privat

– Vi har vært i kontakt med andre blodbanker og forsøkt å kjøpe, men situasjonen er den samme for flere, sier Nissen-Meyer.

Blodbanken i Oslo opererer med et minstetall på 1250 blodenheter som de bør ha i banken, men ligger nå på 1157 blodposer, som det forbrukes av fortløpende.  

Ringer opp blodgivere
– Vi setter alt inn på å få inn flest mulig givere med blodtypen 0 minus, som kan gi blod til alle. Det er ganske mange av 0 minus-giverne våre som blir oppringt om dagen, sier overlegen.

Hun forteller at situasjonen er noe verre denne sommeren enn tidligere år, som følge av at lagrene ikke ble like godt opprustet i forkant av sommeren. Blodbanken i Oslo, som er Norges største, har foreløpig ikke fått henvendelser fra Sverige om mulig kjøp.

– Dersom aktiviteten blir normal regner vi med at situasjonen normaliserer seg både her og i Sverige når blodgiverne kommer tilbake fra ferie, sier Nissen-Meyer.

Ber givere melde seg
Hun oppfordrer både etablerte og nye givere om å melde seg.

– Vi trenger flere givere, men nye givere må være forberedt på litt ventetid etter at de har meldt seg. Det betyr ikke at vi ikke vil ha dem, men nå må vi prioritere å fylle opp skapene fra dag til dag. Det innebærer at vi først tapper de som allerede er etablerte blodgivere, sier seksjonssjefen.

Relaterte saker
Venstre vil ha nasjonalt blodgiver-system

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!