Helsedirektoratets saksbehandlingstid for legespesialister har vært lang og uforutsigbar. Foto: Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen

Helsedirektoratet vil effektivisere saksbehandlingen

– På sikt jobber vi mot tre måneders saksbehandlingstid, sier avdelingsdirektør Anne Farseth.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– De som søker får beskjed om en frist som nå er seks måneder, sier avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet.

Dagens Medisin har tidligere fortalt at ferdig utdannende legespesialister har måttet vente opptil sju måneder for å få spesialistgodkjenningen sin. Dette har skapt stor frustrasjon og usikkerhet for legene.

Nå melder Helsedirektoratet at de nå vil øke kapasiteten og få på plass tiltak for å effektivisere prosessen.

– Vi vil også gi tydeligere informasjon om hva som må på plass i en søknad, vi vil screene søknadene raskt etter mottak for å identifisere dem med mangler og vi ser på effektiviserings- og digitaliseringstiltak i hele kjeden, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Kan bli lenger ventetid enn syv måneder
Helsedirektoratet opplyser om at de nå har mellom 700 og 800 saker gående innen spesialistgodkjenning.

Nå er saksbehandlingstiden for sykehusspesialiteter på over syv måneder på grunn av ferie, og for noen kan det bli enda lenger.

– Hvor mange og hvor lenge de må vente, vet vi ikke ennå. De som søker får beskjed om en frist som nå er seks måneder. Målet vårt er at de skal få behandlet saken sin betydelig raskere enn dette, og på sikt jobber vi mot tre måneders saksbehandlingstid, sier Farseth.

Enkelte saker kan være enda eldre, men da er det saker som er spesielt komplekse, opplyser Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet godkjenner rundt 1650 legespesialister i året. De forklarer at det er flere årsaker til at saksbehandlingstiden har vokst over tid, blant annet kapasitet, ineffektive prosesser og prioritering av for eksempel resertifisering av allmennleger.  

– Når vil legene merke effekter av tiltakene? 

– Vi setter på flere ressurser, så der vi har komplette saker vil noen kunne få svar svært raskt.  Vi er i oppbygging av prosjektet og folk er i ferd med å komme tilbake fra ferie så vi vil få bedre oversikt om én til to uker, sier Farseth og legger til:

– Det er sykehusspesialitetene som har lengst saksbehandlingstid, vi har prioritert resertifisering av allmennleger og vi opplyser her om at saksbehandlingstiden er tre måneder, selv om noen både får raskere behandling.  Spesialistgodkjenning allmennmedisin er godt under tre måneder, men det står tre måneder i nettinformasjonen vår.

Hun forteller at de også jobber med forenklingstiltak slik at det skal være enklere for søker å levere riktig første gang.

– Da unngår vi unødvendig venting og saksbehandling. 

Powered by Labrador CMS