Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Helsedirektoratets saksbehandlingstid for legespesialister har vært lang og uforutsigbar.

Helsedirektoratets saksbehandlingstid for legespesialister har vært lang og uforutsigbar. Foto: Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen

Helsedirektoratet vil effektivisere saksbehandlingen

– På sikt jobber vi mot tre måneders saksbehandlingstid, sier avdelingsdirektør Anne Farseth.

Annons:
– De som søker får beskjed om en frist som nå er seks måneder, sier avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet.

Dagens Medisin har tidligere fortalt at ferdig utdannende legespesialister har måttet vente opptil sju måneder for å få spesialistgodkjenningen sin. Dette har skapt stor frustrasjon og usikkerhet for legene.

Nå melder Helsedirektoratet at de nå vil øke kapasiteten og få på plass tiltak for å effektivisere prosessen.

– Vi vil også gi tydeligere informasjon om hva som må på plass i en søknad, vi vil screene søknadene raskt etter mottak for å identifisere dem med mangler og vi ser på effektiviserings- og digitaliseringstiltak i hele kjeden, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Kan bli lenger ventetid enn syv måneder
Helsedirektoratet opplyser om at de nå har mellom 700 og 800 saker gående innen spesialistgodkjenning.

Nå er saksbehandlingstiden for sykehusspesialiteter på over syv måneder på grunn av ferie, og for noen kan det bli enda lenger.

– Hvor mange og hvor lenge de må vente, vet vi ikke ennå. De som søker får beskjed om en frist som nå er seks måneder. Målet vårt er at de skal få behandlet saken sin betydelig raskere enn dette, og på sikt jobber vi mot tre måneders saksbehandlingstid, sier Farseth.

Enkelte saker kan være enda eldre, men da er det saker som er spesielt komplekse, opplyser Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet godkjenner rundt 1650 legespesialister i året. De forklarer at det er flere årsaker til at saksbehandlingstiden har vokst over tid, blant annet kapasitet, ineffektive prosesser og prioritering av for eksempel resertifisering av allmennleger.  

– Når vil legene merke effekter av tiltakene? 

– Vi setter på flere ressurser, så der vi har komplette saker vil noen kunne få svar svært raskt.  Vi er i oppbygging av prosjektet og folk er i ferd med å komme tilbake fra ferie så vi vil få bedre oversikt om én til to uker, sier Farseth og legger til:

– Det er sykehusspesialitetene som har lengst saksbehandlingstid, vi har prioritert resertifisering av allmennleger og vi opplyser her om at saksbehandlingstiden er tre måneder, selv om noen både får raskere behandling.  Spesialistgodkjenning allmennmedisin er godt under tre måneder, men det står tre måneder i nettinformasjonen vår.

Hun forteller at de også jobber med forenklingstiltak slik at det skal være enklere for søker å levere riktig første gang.

– Da unngår vi unødvendig venting og saksbehandling. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege i nord 05.09.2017 14.59.56

  Finnes det noe nye informasjon angående det tiltaket de i Helsedirektoratet lovte for en måned siden!? Det har vel gått en måned og de kunne ha gjort mye eller få litt bedre oversikt. Eller det var bare prat etter flere klager de hadde fått!?

 • Øystein 03.08.2017 13.34.09

  Helt enig med deg under her. Det er den faglige kompetansen som må økes. Nå finnes det flere eksempler, ikke bare fra psykologene fra ungarn, men også psykologer fra andre europeiske land, hvor helsedirektoratet etter 8 måneders behandlingstid sender ut avslag uten at det er innhentet faglige vurderinger av utdanningen. Da sitter det altså saksbehandlere med grader i medievitenskap, reiseliv, sosiologi og gud vet hva å fatter vedtak på søknader om autorisasjon innen fag de ikke har greie på. Når (og hvis) søkerne klager på vedtaket SÅ innhentes faglige råd. Da blir det 8 mnd til med behandlingstid. Regner med det gjøres sånn fordi 8 mnd behandlingstid to ganger ser bedre ut enn 16 mnd behandlingstid én gang. Hvor lenge skal departementet og høie finne seg i dette?

 • Lege 02.08.2017 20.37.58

  "øke kapasiteten"?? Om Hdir ikke forstår at de må øke den faglige kompetansen er vi like langt. Å ansette flere papirflyttere med svak faglig kompetanse løser intet, da blir bare papirene flyttet flere ganger.

Nyheter fra startsiden

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

STYRELEDEREN I HELSE NORD BLE TRUET

Iverksetter gransking etter trussel-saken 3

DATA FRA GLOBAL BURDEN OF DISEASE

– Har ikke tatt hjernesykdommer alvorlig nok

Vi besøkte det amerikanske toppsykehuset

Bli med inn på Mayo Clinic5

RAPPORT OM FASTLEGENES TIDSBRUK

Fastlegene reagerer på uttalelsene fra KS8

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!